Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.6. Розрахунки чеками

В розрахунках між підприємствами застовуються розрахункові чеки, а для отримання готівки з поточного рахунку — грошовий чек. Розрахунковий чек — це документ стандартної форми з дорученням чекодавця своєму банку перевести кошти з його рахунку на рахунок пред'явника чека. Розрахунковий чек заповнює платник. Чек пред'являється безпосередньо при здійсненні господарської операції.

         Принципова схема обороту розрахункового чеку: постачальник передає товар покупцю, а покупець передає чек постачальнику; постачальник передає чек у свій банк і останній спрямовує його в банк покупця для оплати; банк платника списує кошти з рахунку і повідомляє йому про це; банк платника переводить кошти в банк постачальника; банк постачальника зараховує йому кошти на рахунок та повідомляє йому про це.

         Перевагою чекових розрахунків є їх більш висока швидкість здійснення, а отже і швидкість надходження грошових коштів на рахунок постачальника. До недоліків можна віднести недостатню гарантованість платежу, складність оформлення чеку, та неможливість розрахунків на значну суму.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+