Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.15. Мобільний Інтернет

Інтернет швидко стає мобільним. Вже в 2003 році кількість користувачів Інтернету, що одержують доступ з мобільних пристроїв, стала більшою, ніж кількість користу­вачів з фіксованим доступом, і досягла 600 млн. чоловік, а згідно з прогнозами Yankee Group, кількість мобільних терміналів з доступом до Інтернету у 2005 році перевищить мільярд.

Розвиток мобільного Інтернету сьогодні обумовлено дво­ма важливими факторами.

По-перше, переходом телекомунікаційних компаній до нових стандартів мобільного зв'язку, появою мереж «третьо­го покоління» і удосконалюванням наявних комунікацій до так званого покоління 2,5. Основні стандарти «поколін­ня 2,5» — GPRS (General Packet Radio Services) і EDGE (Enhanced Data rates forGSM Evolution) дозволяють досягати швидкостей передачі даних до 171 і 384 Кбіт/с відповідно.

Основні переваги цих мереж — пакетна передача даних і висока швидкість з'єднання досягаються не завдяки корінній перебудові мереж операторів, а за допомогою посту­пового нарощування можливостей наявного комунікаційно­го устаткування, що робить впровадження таких мереж відносно недорогим. Пакетна передача даних дозволяє засто­сувати нові методи ціноутворення (оплата за обсяг переданої інформації, а не за час, проведений в режимі онлайн), зни­жує вартість переданої інформації і дозволяє терміналам ви­користовувати функцію «always on», тобто бути постійно на зв язку і не витрачати час на встановлення з'єднання при кожному виході в Інтернет. Наприклад, у Росії мережі GPRS сьогодні будуються «Мобільними телесистемами» (www.mts.ru), «Білайном» (www.beeline.ru), а найближчим часом до них приєднається «Телекомінвест» (www.telecomin-vest.com).

Другий фактор, що обумовлює розвиток мобільного Інтер­нету, — розвиток терміналів. Зрозуміло, що до мережі зі швидкістю передачі даних 2 Мбіт/с підключати звичайний стільниковий телефон не має сенсу. Багато компаній-виробників, як стільникових телефонів (Nokia, Ericsson, Siemens), так і комп'ютерів (Compaq, Hewlett-Packard, IBM) — розроб­ляють цілий клас нових пристроїв, що інтегрують у собі функції могутнього кишенькового комп'ютера і мобільного телефону, що дозволяє підключатися до швидкісних безпро-водних мереж. Прототипи деяких пристроїв обладнані відео-камерами для проведення відеоконференцій і GPS-приймача-ми для встановлення точного місця розташування абонента.

Нові мережеві термінали DoCoMo 3-го покоління, осна­щені відеокамерою, дозволяють передавати й одержувати відеозображення. Уже багато провайдерів відеоінформації готові представити свої матеріали користувачам нової ме­режі, що одержала назву FOMA. Багато виробників, у тому числі Ericsson, проектують пристрої, зв'язані через інтер­фейс Bluetooth. Телефон у середині наручних годинників і PDA, між якими встановлений беспроводний зв'язок, кліпса з вбудованим мікрофоном — подібними концептами-прист-роями сьогодні вже нікого не здивуєш. Але чи стане Bluetooth масовим?

За даними Intel, за істотного збільшення обсягів вироб­ництва компанія зможе зменшити вартість мікросхеми Bluetooth до $ 10.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+