Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

7. 8. Зоогеографічні дослідження

Зоогеографічні дослідження передбачають вивчення видового, складу та особливостей розподілу тваринного світу рідного краю і районів туристських подорожей.

Спостереження над тваринами, птахами і комахами складна справа, насамперед тому, що всі представники тваринного світу ведуть потайний спосіб життя.

Учні можуть одержати спеціальне завдання взяти участь у кількісному обліку певних видів звірів і птахів. Такі обстеження мають прикладне народногосподарське значення. Вони сприятимуть розробці ефективних заходів розвитку поголів'я промислових тварин та птахів і заходів боротьби зі шкідниками.

Всі зоологічні спостереження повинні розпочинатися попереднім ознайомленням юних туристів з літературою з фауни району подорожі та з видовим складом тваринного світу. Доцільно проконсультуватись у зоологів-спеціалістів та мисливствознавців, які добре знають тваринний світ району туристської подорожі і можуть дати цінні поради відносно того, на що слід звертати особливу увагу під час походу, що доцільно колекціонувати і яку суспільне корисну роботу можуть виконати юні туристи.

Перед виходом на маршрут походу слід також скласти приблизний список і опис тварин, яких можна зустріти в районі подорожі, ознайомитися з їх колекціями у місцевих краєзнавчих та зоологічних музеях.

Під час походу відкриваються широкі можливості Для дослідження тваринного світу та особливостей його концентрації в районі подорожі. Своїми дослідженнями учні можуть допомогти науковим установам і господарським організаціям. Так, своєчасними сигналами про появу шкідників і збиранням колекції їх юні туристи допоможуть спеціалістам вжити відповідних заходів.

Колекціонування тварин і птахів — справа трудомістка. Вона вимагає багато часу, великої роботи і громіздкого спорядження, що для юних дослідників практично не під силу. Зате вони можуть спостерігати життя птахів і навіть окремих звірів, а це потрібне, корисне й захоплююче заняття.

Нерідко в поході вдається спостерігати невідомих звірів, птахів і комах. Для визначення їх виду треба старанно записати найхарактерніші особливості їх зовнішнього вигляду та поведінки (розмір, забарвлення, звуки, характер рухів, місце проживання та ін.).

Юним туристам найчастіше доводиться вести спостереження за фауною візуально. Успіх спостережені значною мірою залежить від уміння і практичних навичок розбиратися в слідах, залишених тваринами і птахами. На основі візуальних спостережень можна встановити видовий склад фауни району подорожі. Одержані відомості, передані спеціалістам, стають джерелом пізнання тваринного світу взагалі і свого краю зокрема.

У походних умовах найбільш придатні маршрутні методи обліку поголів'я тварин і птахів, згідно з якими зустріч з представниками тваринного світу або їх слідами відносять на період часу або кілометр відстані.

Візуальні зоологічні спостереження вдало доповнюють фотографування і кінозйомки. При цьому важливо знімати не тільки звірів і птахів, а й їхні гнізда, лігвища та інші доступні туристу об'єкти, серед яких такі рідкісні й цікаві, як, наприклад, греблі і хатки бобрів.

На основі проведених спостережень складають характеристики видового і кількісного складу тваринного світу лісових територій, лук, водойм та узбережжі населених пунктів, парків, лісових смуг, сільськогосподарських угідь тощо. Приділяють увагу також господарському використанню тваринного світу та шляхам підвищення продуктивності різних угруповань тварин, вивчають вплив людини на розселення тварин питання охорони корисних видів тварин і боротьби шкідниками рослин.

Всі результати зоогеографічних досліджень треба старанно і детально записати в щоденник із зазначенням часу і місця дослідження.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+