Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

7.7. Державне регулювання передачі технології

Уведення державного регулювання або контролю за міжнародними передачами  технології  може бути викликане поруч причин, головні з яких зв'язані з конкурентною боротьбою на світовому ринку:

1. Прагненням удержати технологічне  лідерство,  обмежити іноземну конкуренцію і зберегти робочі місця.

2. По розуміннях національної безпеки, політичним і ідеологічним мотивам  (контролюється передача військової технології і технології "подвійного призначення").

3. За умовами міжнародних угод (наприклад,  технології для створення хімічної, бактеріологічної, ракетної зброї підлягаючому строгому міжнародному контролеві).

Пряме державне регулювання вивозу і ввозу технології здійснюється органами експортного контролю,  методами митного і прикордонного контролю.  Непряме регулювання - в основному через  державну систему реєстрації патентів і торговельних знаків.  Іноді потрібне спеціальний дозвіл уряду.

Країни - одержувачі іноземної технології найчастіше  регулюють її  ввіз тільки по розуміннях законності і правопорядку, забороняючи увіз визначених видів технології,  що небезпечні  для суспільства. Найчастіше рівень загального технологічного розвитку країни, що прагне придбати іноземну технологію, сам по собі може виявитися перешкодою на шляху її передачі. Соціальні, культурні розходження, розриви в загальноосвітньому рівні між країнами, що не дозволяють працівникам з менш розвитих країн освоїти і застосовувати новітню технологію,  розходження в підходах до керування і впровадження технологій також можуть перешкоджати її міжнародному  рухові.

Звичайно державному контролеві в тих або інших формах підлягає вивіз технології виробництва зброї, хімічних товарів, наркотиків, спиртних напоїв. Контролюється передача військової технології і технології «подвійного призначення». Багато країн обмежують імпорт технології з метою обмеження іноземної конкуренції і збереження робочих місць.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+