Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.3. Амортизація і форми її нарахування

   В процесі експлуатації основні засоби зношуються. Фізичний знос — поступова втрата основними засобами споживчої вартості в процесі експлуатації. Буває повний, коли передбачається заміна основних засобів через капітальні вкладення, та частковий, коли знос компенсується капітальним ремонтом. Моральний знос — знос основних засобів внаслідок виходу на ринок більш прогресивних машин і обладнання.

В процесі експлуатації основних засобів (а також нематеріальних активів), їх вартість поступово переноситься на продукцію, що виробляється або реалізовується. Цей процес називається амортизацією. Амортизаційні відрахування включаються до складу фінансових витрат і зменшують базу оподаткування прибутку. Склад амортизаційних витрат:

·        витрати на придбання основних засобів і нематеріальних активів для власного виробничого використання, в т.ч. для самостійного виготовлення основних засобів для власних виробничих потреб, включаючи витрати на оплату заробітної плати робітника, що зайняті на виготовленні цих основних засобів;

·        здійснення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших способів покращення основних засобів.

Існують законодавчо встановлені три амортизаційні групи основних засобів. Перша — групи А і Б, друга — вся група В без підгрупи а) та офісне обладнання і третя — всі інші основні засоби, що не війшли до першої і другої груп. Для кожної групи встановлено свої норми річних відрахувань: 1 — 5%, 2 — 25%, 3 — 15%. Під час затвердженя бюджету Верховна Рада України має право корегувати норму на поправочний коефіцієнт. До третьої  групи дозволяється застосовувати прискорену амортизацію (річні норми 15%, 30%, 20%, 15%, 10%, 5%, 5%). Перша група списується до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а потім залишок списується відразу весь на витрати. Друга і третя група списується до нуля. Матеріальні необоротні малоцінні активи списуються негайно після введення їх в експлуатацію. До них відносяться активи, які мають термін експлуатації більше року, але мають незначну ціну. Рівень, після якого ціна перестає бути «малою», підприємством визначається самостійно.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+