Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.6. Облік доходів від реалізації продукції, виконаних робіт і наданих послуг

6. Облік доходів від реалізації продукції, виконаних робіт і наданих послуг

Реалізація продукції, робіт, послуг — господарська операція суб’єк­та підприємницької діяльності, що передбачає передання права власності на окремі об’єкти іншому суб’єктові підприємницької діяльності в обмін на еквівалентну суму коштів або боргових зобов’язань.

Відпуск матеріальних цінностей на сторону оформлюють товар­но-транспортними накладними спеціальної форми. У разі доставки власним автотранспортом їх виписують, як правило, у чотирьох примірниках: перший із підписом водія залишається в пункті відправлення продукції; другий, третій і четвертий, завірені підписами й печатками вантажовідправника й підписом водія, передають водієві. Другий примірник передають товароодержувачу продукції, третій і четвертий примірники із позначкою про приймання продукції повертають сільськогосподарському підприємству.

У товарно-транспортних накладних вказують назву продукції за видами та сортами, її кількість, вагу тощо. За потреби на окремі види сільськогосподарської продукції додатково оформлюють: посвідчення на насіння, акти аналізу якості продукції, специфікації на продукцію, щоденник надходження і відправлення вовни на заготівельні пункти тощо.

У разі продажу сільськогосподарської продукції за готівку підзвітні матеріально відповідальні особи підприємства — продавці складають Звіт про продаж продукції й Звіт про рух матеріальних цінностей у кількісних показниках, які у визначені терміни разом із первинною документацією передають до бухгалтерії. На підставі цих документів здійснюють синтетичний та аналітич­ний облік реалізації продукції.

Синтетичний облік результатів реалізації продукції здійснюють на рахунках класу 7 (доходи і результати діяльності) і класу 9 (витрати діяльності).

За дебетом субрахунка 901 «Собівартість реалізованої готової продукції» упродовж року відносять планову собівартість реалізованої сільськогосподарської продукції та витрати на її реалізацію, а наприкінці року — різницю між плановою й фактичною собівартістю реалізованої продукції. Виручку від реалізації цієї продукції (разом із податком на додану вартість та акцизним збором) відображають за кредитом субрахунка 701 «Дохід від реалізації готової продукції». Фактичну собівартість реалізованих робіт і послуг відносять за дебетом субрахунка 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг», а виручку від їх реалізації (разом із податком на додану вартість та акцизним збором) — за кредитом субрахунка 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг». Фактичну собівартість інших реалізованих оборотних засобів (крім готової продукції) відносять за дебетом субрахунка 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів», а їхню відпускну вартість (разом із податком на додану вартість та акцизним збором) — за кредитом рахунка 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів».

Наприкінці звітного періоду (наприкінці року) наведені рахун­ки класів 7 і 9 закривають на рахунок 79 «Фінансові результати». Загальну методику синтетичного обліку реалізації продукції наведено в таблиці 1.2.

Аналітичний облік реалізації продукції здійснюють згідно із первинними документами у таких реєстрах (за об’єктами обліку реалізації — видами реалізованої продукції, роботами, послугами):

Реєстрі документів з реалізації готової продукції (форма 11/1 с. г.);

Реєстрі документів з реалізації товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг (форма 11/2 с. г.);

Реєстрі документів з реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (форма 11/3 с. г.). Облік реалізації продукції за готівку має особливості документального оформлення й оброблення даних, тому цей процес відображають в обліку окремо.

Згідно з первинними документами та наведеними накопичувальними реєстрами складають регістри аналітичного й синтетичного обліку доходів та розрахунків із покупцями й замовниками: Відомості аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг; розрахунків із покупцями й замовниками; Аналітичні дані до рахунків 71, 72, 73, 74, 75, 94, 95, 96, 97, 98, 99. Після складання бухгалтерських довідок із закриття рахунків 90, 94, 95, 96, 97, 98, 99 складається журнал-ордер 15 (схема 1.4).

Схема 1.4. Запис з обліку формування витрат діяльності

Додаток 1.1

Об’єкти планування
та обліку виробничих витрат

1. Рослинництво

1.1. Зернові та зернобобові культури

Пшениця озима, жито озиме, ячмінь озимий, пшениця яра тверда, пшениця яра м’яка, сильна та інші види, кукурудза на зерно, ячмінь ярий, овес, жито яре, полба, просо, рис, гречка, сорго, чумиза, горох, квасоля, сочевиця, вика і викова суміш, люпин кормовий.

1.2. Технічні культури

Соняшник на зерно, льон-довгунець, коноплі, буряки цукрові (фабричні), буряки цукрові (маточні), висадки-насінники буряків, тютюн, цикорій, лікарські культури трав’янисті однорічні, лікарські культури трав’янисті багаторічні, розсада, ефіроолійні культури трав’янисті однорічні, ефіроолійні культури трав’янисті багаторічні, ефіроолійні культури кущові, ефіроолійні культури деревоподібні.

1.3. Картопля та овочеві культури

Картопля, овочеві культури відкритого ґрунту, капуста, коренеплодні овочеві культури (буряки, морква, редиска, редька, петрушка), цибуля ріпчаста, цибуля на перо, часник, помідори, перець солодкий, гіркий, баклажани, огірки, патисони, кабачки, зелений горошок, кукурудза цукрова в качанах молочно-воскової стиглості, салат, зелені овочеві культури (кріп, шпинат, гірчиця листова тощо), зелень, багаторічні овочеві культури (ревінь, щавель, хрін тощо), насінництво овочевих культур (окремо маточники, висадки — за основними культурами), баштанні продовольчі культури (кавуни, дині, гарбузи), овочеві культури закритого ґрунту (цибуля на перо, огірки, помідори, салат, редиска, розсада), гриби.

1.4. Кормові культури

Буряки кормові, морква, буряки цукрові на корм, баштанні кормові культури, насінники кормових коренеплодів і баштанних культур, кукурудза на силос і зелений корм, інші силосні культури, однорічні сіяні трави, багаторіч­ні сіяні трави, сіножаті і пасовища природні, силосування, сінажування.

1.5. Багаторічні насадження
(плодові, ягідні культури та виноградники)

Насіннячкові культури, кісточкові культури, ягідники, виноградники, плантації хмелю, шишки хмелю.

1.6. Квітникарство

Квітникарство відкритого ґрунту, квітникарство захищеного ґрунту, насіння квітникових культур, розсадники плодових і декоративних культур (окремо за видами та сортами).

1.7. Незавершене виробництво у рослинництві
(витрати під урожай майбутнього року)

Посів озимих зернових на зерно, посів озимих зернових на зелений корм і силос, посів овочевих культур на зиму, підняття зябу, лущіння стерні (без зяблевої оранки), внесення органічних добрив, внесення мінеральних добрив, снігозатримання (у IV кварталі), догляд за багаторіч­ними травами посіву минулих років, посів багаторічних трав навесні й восени звітного року, догляд за парами під ярі культури врожаю майбут­нього року, роботи з докорінного поліпшення сіножатей і пасовищ, вап­нування й гіпсування земель, первинне окультурення меліоративних земель, підготовка теплиць, підготовка парників, зрошення, осушення, інші роботи незавершеного виробництва, витрати на утримання меліоративних споруд, витрати на утримання полезахисних лісосмуг.

2. Тваринництво

2.1. Велика рогата худоба молочного напряму

Основне стадо (корови та бики-плідники), худоба на вирощуванні та відгодівлі (телиці й бички різного віку, корови, бики-плідники, воли, вибракувані з основного стада, корови-годувальниці).

2.2. Велика рогата худоба м’ясного напряму

Основне стадо (корови, бики-плідники і телята віком до 8 місяців), худоба на вирощуванні та відгодівлі (телиці й бички віком понад 8 місяців, корови, бики-плідники і воли, вибракувані з основного стада).

2.3. Свинарство

Основне стадо свиней (свиноматки, хряки-плідники й поросята до відлучення), свині на вирощуванні, свині на відгодівлі.

Об’єкти планування та обліку виробничих витрат у свинарстві можуть уточнюватися відповідно до існуючої технології у конкретних підприємствах.

2.4. Вівчарство (козівництво) роздільно-тонкорунне,
напівтонкорунне, напівгрубошерстне, грубошерстне

Основне стадо овець (вівцематки з ягнятами до вилучення, барани-плідники, барани-пробники, валухи), вівці на вирощуванні та відгодівлі.

2.5. Вівчарство каракульське і смушкове

Основне стадо (вівцематки з ягнятами до відлучення, барани-плідники, барани-пробники), вівці на вирощуванні та відгодівлі.

2.6. Птахівництво

Доросле стадо, молодняк на вирощуванні.

2.7. Інкубація

Інкубація яєць.

2.8. Конярство

Основне стадо, молоко, робота коней, молодняк на вирощуванні.

2.9. Кролівництво і звірівництво

Основне стадо, молодняк різного віку.

2.10. Рибництво, бджільництво

Рибництво, бджільництво (розплідне, медове, запилювально-медове, запилювальне), шовківництво.

3. Підсобні (промислові) виробництва з перероблення
сільськогосподарської продукції

Виробництво комбікормів; перероблення зерна; первинне оброблення льону і луб’яних культур; перероблення овочів, фруктів і картоп­лі; перероблення олійних культур; виноробне виробництво; забій худоби і птиці, кролів; перероблення молока; утилізація відходів; виробництво вітамінно-трав’яного борошна.

4. Допоміжні виробництва

Ремонтна майстерня, автомобільний транспорт, жива тяглова сила, електропостачання, теплопостачання, водопостачання, газопостачання, холодильні установки.

5. Витрати на утримання й експлуатацію
машин і обладнання

Утримання й використання машинно-тракторного парку, утримання й експлуатація комбайнів та інших самохідних машин, поточний ремонт будівель і споруд.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+