Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

11.5. Туристично-краєзнавчий вечір

Підбивання підсумків подорожі не закінчується, складанням письмового звіту і заліком. Наступний, не менш важливий етап — це розповідь у цікавій формі про подорож у школі. Найпопулярнішою і найефективнішою формою такої розповіді є туристично-краєзнавчий вечір.

Туристично-краєзнавчі вечори проводяться з метою підбивання підсумків туристично-краєзнавчої роботи У школі, пропаганди краєзнавства і туризму серед усіх школярів.

Розповімо про один з таких вечорів, який був організований і проведений автором під час його роботи учителем географії у Голосківській середній школі Камянець-Подільского району Хмельницької області. В цій школі стало традицією проводити туристично-краєзнавчі вечори, які були ефективною формою пропаганди краєзнавства і туризму в школі і на селі.

Підготовку до вечора вели кілька місяців. Велику увагу приділяли змістовному та яскравому оформленню залу, підготовці ілюстративного матеріалу.

На стендах були вивішені великомасштабні картосхеми Кам'янець-Подільського району і Хмельницької області. Серед них — туристська карта Хмельницького Придністров'я, де найчастіше проводилися туристські походи. Юні краєзнавці підготували багато тематичних стендів: «Ці рослини можна їсти», «їстівні та отруйні гриби», «Лікарські трави», «Птахи нашого краю» «Звірі наших лісів», «Охороняти природу — це значить охороняти Батьківщину», «Дорожні знаки», «Вмій орієнтуватись», «Похідні барометри», «Похідна аптека», «Типи похідних вогнищ», «Поради юному туристу», «Поради кухарю-початківцю», «Туристські закони», «Зроби сам» (як пошити рюкзак, спальний мішок, намет). Була організована виставка саморобного туристського спорядження, відкрито «музей» туристських речей.

Були виставлені кращі роботи учнів, які знімали ділянки місцевості в районі школи та окремі ділянки найцікавіших туристських маршрутів, а також краєзнавчі матеріали про вивчення лівих приток Дністра.

Випустили стінгазету «Глобус» туристського краєзнавчого гуртка, фотогазету «Ходили ми Карпатами», гумористичну стіннівку «Турист на привалі», вивісили рекомендаційний список літератури з краєзнавства та туризму. Для колективного виконання написали на полотнищах слова пісень «Гімн географів» і «Глобус». На стінах затишного шкільного актового залу не було вільного місця.

У школі та колгоспному клубі за десять днів до початку вивісили яскраві афіші про вечір. На нього запросили батьків, а також тих учнів, які побували у туристській подорожі по Карпатах.

За тиждень до вечора вивісили для загального огляду запитання кількох вікторин, на які потрібно було дати письмові відповіді. Зробили це з тією метою, Щоб учні мали можливість пошукати відповіді на запитання у довідниках, словниках, картах, атласах, енциклопедіях тощо. Учителі принесли власну літературу до шкільної бібліотеки. Наводимо зміст вікторин.

 

Вікторина «Чи знаєш ти свій край?»

 

1. З якими областями та районами межує наш район?

2. Які корисні копалини видобувають у нашому районі?

3. Які річки протікають по території району?

4. Які види дерев та чагарників поширені в наших лісах?

5. Вкажіть найбільш грибні місця району. Які гриби та де найбільше поширені?

6. Ким і коли було засновано місто Кам'янець-Подільський?

7. Назвіть видатних людей, уродженців міста Кам'янець-Подільського та району.

8. Назвіть героїв війни — уродженців міста Кам'янець-Подільського та району.

9. Назвіть найважливіші промислові підприємства міста Кам'янець-Подільського та району.

10. Що знаєте ви про рідне село Голосків?

 

Туристська вікторина

 

1. Кого можна вважати першим туристом?

2. Поясніть походження та значення слів «турист» і «туризм».

3. Скільки у світі налічується туристів?

4. Скільки людей мандрувало туристськими маршрутами України і побувало на екскурсіях?

5. Скільки туристів та екскурсантів побувало в нашій області?

6. Назвіть рослини, за допомогою яких можна визначити сторони горизонту.

7. Вкажіть кілька місцевих ознак гарної та поганої погоди.

8. Де безпечніше перебувати під час грози?

9. Що означають вказані топографічні знаки? (Наводять топографічні знаки).

10. Як краще висушити мокрий одяг, шкарпетки і взуття в поході?

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+