Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.7. Чорноморський банк торгівлі та розвитку та його взаємодія з Україною

13.7. Чорноморський банк торгівлі та розвитку та його взаємодія з Україною

 

Ще однією міжнародною фінансовою організацією з великим потенціалом співробітництва з Україною є також Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР), який утворений країнами-учасницями Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС).

ЧБТР було засновано як результат розвитку фінансово-економічного співробітництва країн Чорноморського басейну (Албанія, Вірменія, Азербайджан, Болгарія, Грузія, Греція, Молдова, Румунія, Російська Федерація, Туреччина та Україна) 30 червня 1994 р. у м. Тбілісі, Грузія. Чорноморський банк торгівлі і розвитку створений, як багатонаціональний банк із статутним капіталом в 1 млрд Спеціальних прав запозичення із штаб-квартирою в м. Салоніки, Грецька Республіка. ЧБТР користується всіма привілеями та імунітетами міжнародної організації.

Основною метою Банку є підтримання приватного сектору та комерційної діяльності, міжнародної торгівлі на користь, насамперед країн-членів, що допомагатиме перехідним економікам стати повністю конкурентними і відкритими. У своїй діяльності Банк надає перевагу фінансуванню проектів, спрямованих на розвиток багатостороннього співробітництва країн Чорноморського басейну, прикордонної торгівлі та кооперації виробництва в регіоні. Банк здійснює свої операції шляхом:

підтримання торговельної діяльності;

надання позик або участі у позиках разом з багатосторонніми установами;

інвестування в акціонерний капітал;

гарантованого розміщення в цінні папери;

надання технічної допомоги для розвитку інфраструктури.

У зв’язку з тривалим процесом створення Чорноморського банку торгівлі і розвитку, його операційна діяльність розпочалася лише 1 червня 2000 р. У своїй стратегії стосовно України ЧБТР визначив такі напрями діяльності:

розвиток енергетичної галузі;

стимулювання українського експорту, насамперед в країни — члени ЧБТР;

фінансове підтримання сільського господарства та промисловості;

розвиток малого і насамперед середнього бізнесу в Україні.

Вибір проектів проходить за аналогічною схемою з ЄБРР. Кредитний комітет Банку ретельно відбирає проекти для подальшого затвердження Радою Директорів. Динамічний характер діяльності ЧБТР в Україні відображає той факт, що лише за перші 11 місяців своєї діяльності в Україні було розпочато реалізацію чотирьох проектів:

 

Таблиця 13.3

ПРОЕКТИ, ЩО ФІНАНСУЮТЬСЯ ЧБТР
В УКРАЇНІ(станом на 07.03.2001 р.)[1]

Назва проекту

Загальна вартість проекту,
млн дол. США

Фінансування,
млн дол. США

1. Проект ТрансБалканського газопроводу

77,00

12,00

2. Проект розвитку Чорноморського суднобудівництва

36,00

10,00

3. Проект добудови Іллічевського зернового терміналу

27,00

9,00

4. Кредитна лінія банку «Надра»

2,00

2,00

Загалом по Україні

142,00

33,00

Загалом для всіх членів ЧБТР

125,95

 

При цьому Україна посідає пріоритетне місце серед країн в операціях ЧБТР. Обсяг зобов’язань ЧБТР в рамках проектів в Україні становить 26 % від загального обсягу зобов’язань Банку, тоді як відповідний показник для всіх інших країн — членів Банку становить лише 7 %.

Нормативним актом, що регулює членство України у ЧБТР, є Указ Президента України від 27 листопада 1997 р. № 1312/97 «Про питання членства України у ЧБТР», згідно з яким Керуючим ЧБТР від України було призначено тодішнього Голову Національного банку України В. Ющенка.

Нині Міністерство фінансів розробило проект Указу Президента України «Про забезпечення членства України у ЧБТР», згідно з яким з метою ефективнішого забезпечення виконання Україною зобов’язань, передбачених Угодою про заснування ЧБТР, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції разом з Міністерством фінансів уповноважували призначати заступника Керуючого у Правлінні ЧБТР, а також Директора і заступника Директора від України у Раді Директорів Банку.

Позитивна динаміка діяльності Банку в Україні дає змогу оцінити його як важливу міжнародну фінансову організацію в регіоні Чорноморського басейну, а також прогнозувати, що Банк, маючи значний потенціал розвитку, може найближчим часом стати одним з провідних інвесторів у вітчизняну економіку.



[1] За даними Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+