Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.2.4.8. ФЕНХЕЛЬ

Господарське значення. Насіння фенхелю містить 4 — 7 % ефірної і 18 — 20 % жирної олії. Ефірну олію і основний її компонент анетол (50 — 60 %) використовують у харчовій, парфумерно-косметичній і фармацевтичній галузях промисловості. Плоди фенхелю як пряну приправу застосовують у кулінарії і виробництві консервів. Знежи­рені плоди фенхелю містять 18 — 22 % протеїну і використовуються для годівлі худоби. Фенхель — медоносна рослина.

Батьківщиною фенхелю вважають райони Середземномор'я. В Україні його почали вирощувати в 30-х роках ХХ ст. Основні про­мислові плантації фенхелю зосереджені в Чернівецькій області. Се­редня врожайність 8—10 ц/га.

Морфобіологічні та екологічні особливості. Фенхель (кріп волось­кий) (Foeniculum vulgare Mill.) з родини селерових (Aрiaceae) — одно-, дво- або багаторічна трав'яниста рослина із стеблом заввишки 1,5 -2,5 м, яке щороку відмирає (рис. 71).

Плодоносити починає в перший рік життя. Достиглі плоди легко обсипаються. Вегетаційний період в умовах Чернівецької області триває 135 - 157 днів.

Насіння фенхелю починає проростати при температурі 6 — 8 °С, а дружне проростання відбувається при 20 °С. Сходи витримують за­морозки до мінус 8 °С. Добре зимує тільки в південних і західних районах України.

Фенхель — світлолюбна культура. Затінення, а також хмарна і холодна погода подовжують період вегетації.

Вибагливий до ґрунтової вологи. Високі вимоги до вологості ґрун­ту виявляє під час проростання насіння і цвітіння. Суховії в період цвітіння знижують урожай.

Кращі ґрунти для фенхелю — окультурені чорноземи, темно-сірі лісові незмиті. Непридатні — важкі глинисті і заболочені ґрунти.

Із сортів фенхелю в Україні вирощують Кримський, Чернівець­кий 3, Чернівецький місцевий та ін.

Технологія вирощування. Кращими попередниками для фенхе­лю є озимі і ярі зернові, цукрові та кормові буряки, картопля й од­норічні трави.

Під фенхель восени рекомендується вносити мінеральні добрива в дозі N40-60Р60-80К60-80. Органічні добрива з розрахунку 30 — 40 т/га застосовують під попередник. Під час сівби в рядки вносять 100 — 150 кг/га нітроамофоски або інше повне мінеральне добриво.

Обробіток ґрунту проводять так само, як під ранні ярі культури.

Сіють фенхель рано навесні буряковими сівалками з шириною міжрядь 45 або 60 см. Норма висіву насіння 8—10 кг/га, глибина загортання 2 — 3 см, а за посушливої весни 3 — 4 см.

Догляд за посівами включає післяпосівне коткування ґрунту, до-й післясходові боронування, розпушування міжрядь. У період появи першого—другого справжніх листків проводять букетування буряко­вими проріджувачами УСМП-5,4 за схемою: виріз 30 см, букет 20 см. Букети розбирають вручну, залишаючи на 1 м рядка 6 — 8 рослин.

Збирання. Плоди фенхелю достигають неодночасно, тому його збирають роздільним способом, починаючи від достигання насіння на зонтиках першого порядку галуження, коли плоди зонтиків першого порядку при легкому натискування пальцями розпадаються на дві

сім'янки. Скошені валки після підсихання підбирають і обмолочують переобладнаними зерновими комбайнами. Насіння відразу очища­ють і в разі потреби підсушують до вологості не вище 12 — 13 %.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+