Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.1. Надзвичайні ситуації на транспорті (автобус, тролейбус, трамвай)

Дотримуйтесь правильної поведінки у міському транспорті.

На зупинці, коли під'їжджає автобус, тролейбус або трамвай, не слід поспішати і виходити на дорогу, де рухається автотранспорт. Можна оступитися і впасти, а під'їжджаючий транспорт миттєво не зупиниться. Він обов'язково проїде за інерцією ще кілька метрів. Що станеться далі, легко спрогнозувати.

При виході з автотранспорту, щоб перейти на другий бік вулиці, треба обійти автобус ззаду, а трамвай — спереду, щоб бачити зустрічні рейки.

Що робити при пожежі в транспорті?

* Негайно повідомити про це водія (він слідкує за дорогою).

* Відчинити двері кнопкою аварійного відчинення дверей. Якщо це не вдалося, а салон наповнюється димом, треба розбити бокові вікна чи відкрити їх як аварійні виходи згідно з інструкцією (за допомогою спеціально вмонтованого шнура).

По можливості гасити вогонь за допомогою вогнегасника, який повинен бути у салоні.

Дуже небезпечна в цій ситуації паніка біля дверей (пробка), краще вибиратися через вікна. Треба захистити рот і ніс хусткою, шарфом, рукавом.

АВАРІЯ АВТОМОБІЛЯ

Безпечною вважається швидкість до 90 км/год. При ній водій встигає загальмувати, вивернути руль у будь-якій ситуації. Це повинні пам'ятати водій і пасажири. Останнім, щоб уберегти своє здоров'я і життя, потрібно стримувати водіїв —любителів швидкої їзди, нагадуючи їм про небезпеку.

Найважливіше у будь-якій аварії — це перешкодити переміщенню свого тіла вперед і захистити голову. Пасажир повинен закрити голову руками і завалитися набік, напружити всі м'язи і не розслаблятися до цілковитої зупинки машини. Найнебезпечніше місце для пасажира — переднє сидіння. Необхідно користуватися ременем безпеки. Без ременів безпеки зіткнення автомобіля при швидкості 50 км/год, з нерухомою перешкодою можна порівняти зі стрибком обличчям униз з четвертого поверху. Після удару, в першу чергу, потрібно зорієнтуватися, де ти перебуваєш (в якому місці автомобіля). Усвідомивши ситуацію, потрібно рухатися до виходу через двері чи вікно. Машину слід покинути якомога швидше, тому що є небезпека її загорання (особливо, коли вона перекинулася). Якщо двері відразу не відкрилися (заклинили), треба відчинити чи розбити вікна.

Основні причини дорожньо-транспортних пригод:

— порушення Правил дорожнього руху;

— перевищення швидкості;

— перебування за кермом у стані алкогольного сп'яніння;

— збільшення кількості автотранспорту;

— несправність транспортного засобу.

АВАРІЯ ПОЇЗДА І ПОЖЕЖА

Аварії на залізничному транспорті трапляються не часто. За рік в Україні при аваріях на всіх залізничних дорогах гине в середньому від 20 до 30 чоловік. Залізничний транспорт вважається найбезпечнішим, він у 10 разів безпечніший за автомобільний.

Можливість залишитися живим при аварії залежить від дій самого пасажира. По-перше, важливо закріпитися, щоб не рухатись уперед і в сторони. Потрібно триматися за поручні, а також упертись у щось ногами (сидіння, стіну). Безпечніше бути на нижній полиці і спиною до напрямку руху поїзду. Як вибиратися з вагона, залежить від обставин. Головне — не метушитися і не боятися. Звичайний шлях евакуації — це через два виходи в бік, де немає рейок зустрічного руху. Можна використовувати вікна — аварійні виходи. Найчастіше це вікна 3-го та 6-го купе. Перш ніж вийти в коридор, треба захистити органи дихання щільною тканиною, головним убором. Трапляється, що й сам пасажир може стати причиною екстремальної ситуації.

Декілька правил безпеки:

—   не відкривайте при русі поїзда зовнішні двері, не стійте на підніжці;

—   не висувайтесь з вікон;

—   стійко розташовуйте багаж на верхніх полицях;

—  не возіть зі собою вибухові і легкозаймисті речовини;

—   не зривайте без необхідності стоп-кран. Пам'ятайте, що навіть при пожежі поїзд не можна зупиняти на мосту, в тунелі та інших місцях, де ускладнюється евакуація;

—  відчуваючи запах горілої гуми чи при появі диму, терміново повідомте про це провідника.

АВАРІЯ ЛІТАКА

Найчастіше трапляються аварії при зльоту та посадці літака. Повідомити про них заздалегідь немає часу та можливості. Ось чому потрібно вжити попередніх заходів особистої безпеки. По-перше, старанно підігнати ремені безпеки. Вони можуть бути щільно закріплені біля стегон. По-друге, при аварії треба прийняти безпечну фіксовану позу, зігнутися і щільно зчепити руки під колінами; ногами впертися у підлогу. В момент удару слід максимально напружитись і підготуватися до значних перевантажень. Якщо сталася пожежа? Найчастіше після аварійної посадки вона починається ззовні літака. Але за 2-3 хвилини може спалахнути в салоні. Тому перш за все необхідно захиститися від диму та отруйних газів (токсинів, які утворюються при горінні декору салона, матеріалу крісел тощо). Для цього необхідно прикласти до рота, носа вологу серветку чи носовичок. Захист від температури забезпе­чується щільним одягом та головним убором. Після зупинки літака слід негайно покинути його через найближчий вихід (див. рис. 3 і 4). Опинившись за бортом, допоможіть іншим, хто намагається вийти. Після Цього не залишайтесь поблизу аварійного літака. Безпечною за правилами авіації вважається відстань від 100 метрів.

1-2 Для відкриття дверей на лівому і правому бортах поверніть ручку у напрямку, вказаному стрілкою.

3-4 Взяти кришку люка за ручку і захоплювач, потягти до себе і відкрити люк. Викинути кришку люка назовні.

5 Сядьте на поріг надувного трапа і спустіться вниз.

Рис. 3. Інструкція з безпеки

Рис. 4. Спосіб евакуації з літака
Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+