Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.5.3. БУРКУН БІЛИЙ ОДНОРІЧНИЙ

Буркун білий однорічний (Melilotus officinalis L.) мало відрізня­ється від буркуну білого дворічного за своєю будовою. Єдина суттєва різниця між ними та, що даний вид буркуну (точніше, мабуть, під­вид) є рослиною ярого типу. Цвіте й плодоносить у рік сівби. За про­дуктивністю на 15 — 20 % поступається дворічному, оскільки майже не відростає після скошування у фазі бутонізації — цвітіння. Мож­на вирощувати його у сумішах з кукурудзою на силос і зелений корм, суданською травою, райграсом однорічним. До ґрунту менш вибагливий порівняно з іншими однорічними бобовими травами — конюшинами, горохом, викою.

Дуже добрий медонос. Цвіте в липні—серпні. При достиганні на­сіння частково обсипається. Збирати насіння слід лише роздільно.

Селекцією однорічного буркуну займається Інститут кормів УААН.

Технологія вирощування аналогічна технології інших ранніх ярих бобових трав. Дослідження, проведені на кафедрі кормовироб­ництва і меліорації НАУ, показують, що буркун добре реагує не ли­ше на фосфорно-калійні, а й на азотні добрива (N60-90 на ґрунтах середнього рівня родючості). Буркун білий однорічний — чудовий попередник для інших культур, зокрема озимої пшениці. Тому його доцільно вирощувати в зайнятих парах польових сівозмін.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+