Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3.7.8. КОРМОВА КАПУСТА

Кормова капуста (Brassica subspontanea Lezg.) — цінна кормова культура в системі зеленого конвеєра, особливо для птиці й овець. Можна висівати її навесні, післяукісно й післяжнивно. За біологіч­ним циклом це дворічна перехреснозапильна рослина. В перший рік утворює стеблоплід. Особливо цінні сорти з тонкими й розгалу­женими стеблами (стеблоплодами). Висота рослин до 1,5 м, в після­укісних і післяжнивних посівах 60 — 80 см. На 2-й рік з бруньок у пазухах стеблоплоду виростають квітконосні пагони. Квітки яскра­во-жовті, мають 6 тичинок і маточку. Плід— стручок, який розвива­ється з маточки. Насіння більше, ніж у турнепсу й брукви. Маса 1000 насінин 3 - 5 г.

Кормова капуста дуже холодостійка, завдяки чому в середній смузі її можна збирати і в грудні. Використовують на зелений корм і силос.

Вона є найкращим молокогінним засобом, збільшує також жир­ність молока, містить багато вітамінів (А, В, С, К, особливо А й С), які добре зберігаються в силосі.

Урожайність за весняної сівби 400 - 700 ц/га, післяукісної 300 - 400, післяжнивної— до 300 ц/га.

Рослина вологолюбна, проте добре витримує періоди недостат­нього зволоження. Продуктивно використовує осінні опади й інтен­сивно нарощує масу в цей період. Добре реагує на органічні й міне­ральні добрива. До ґрунтів менш вибаглива, ніж білоголова капус­та. Для кормової капусти непридатні легкі, піщані, глинисті, що запливають, заболочені й солонцюваті ґрунти, кислі ґрунти треба вапнувати. Кормова капуста добре силосується, чому сприяє підви­щений вміст у її зеленій масі цукрів.

У виробництві порівняно мало сортів. Найпоширеніші Мозкова зелена Вологодська, Мозкова зелена північна, Вега та ін.

Однією з причин деякого зменшення інтересу до цієї культури є захоплення іншими хрестоцвітими, зокрема ріпаком, редькою олій­ною, гірчицею білою, хоч одне одного не виключає.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+