Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

21.4. Організація цехів (заводів) з переробки плодів і овочів

Споживання свіжих плодів та овочів має сезонний характер. Підприємства консервної промисловості розміщені переважно у зо­нах вирощування продукції. Найпоширенішими є квасильно-засолювальні пункти, сокові лінії та заводи первинного виноробст­ва, що не потребують використання складної апаратури. Частина консервних заводів має кілька видів технологічних ліній, що дає змогу одержувати багато видів консервованої продукції.

Нині консервні заводи та цехи будують поряд із сховищами про­дукції, що дає змогу виробляти ту консервовану продукцію, обсяг виробництва якої значно перевищує потреби у ній населення краї­ни, тому вона може бути важливою статтею експорту.

Прикладом економічно обґрунтованого комплексу з вирощуван­ня й переробки продукції є цукровобурякове виробництво (воно функціонує вже понад 150 років). Вартість транспортування коре­неплодів висока, і практикою доведено, що найефективніше виро­щувати сировину в зоні до 30 км від заводу.

При виборі майданчика під будівництво підприємства з перероб­ки плодоовочевої продукції враховують наявність електромережі, під'їзних шляхів, рівень ґрунтових вод (не вище 2 м, щоб можна бу­ло розміщувати заглиблені споруди — підвали, дошники, заглибле­ні сховища), відстань від жилої зони (розміщують із навітряного бо­ку не ближче 100 м) та від тваринницьких приміщень (не ближче 500 м), зважаючи також на наявність переробних підприємств (нові розміщують поряд, якщо є достатнє водяне, паросилове та каналіза­ційне господарства).

Найкраще джерело води — артезіанські колодязі. При будівниц­тві споруд для каналізаційних та відпрацьованих вод треба врахо­вувати необхідність запобігання забрудненню ними річок. Відпра­цьовані води можна використовувати для зрошення.

Найчастіше пункти й цехи будують за такими проектами: проект №814-31 квасильно-засолювального пункту продуктивністю 500 т квашеної і 250 т засоленої продукції із сховищем продуктивністю 500 т; проект № 814-17 цеху з виробництва плодово-ягідних нату­ральних соків продуктивністю 50 і 100 тис. декалітрів за рік; проект № 814-30 плодосушарки продуктивністю 100 т за сезон; проект № 814-20 комплексного пункту з переробки плодів і ягід продукти­вністю 500 т за сезон.

Квасильний пункт повинен мати таке обладнання: автоваги, пристосування для розвантаження капусти з автомобілів (конвеєр, перекидні платформи), лінії для сортування та очищення капусти, мийні, шинкувальні та різальні машини, засоби механізації для транспортування приправ, порожніх бочок та бочок з розфасованою продукцією, обладнання для миття дерев'яних бочок, для розван­таження квашеної продукції з дошників й розфасовування її в тару. Біля заводу має бути майданчик для короткочасного зберігання свіжої капусти в буртах, навіс для приймання й тимчасового збері­гання сировини, складські приміщення для зберігання солі, пря­нощів та інших матеріалів, відділення підготовки бочок та підготов­ки сировини, цех бродіння капусти тощо.

За типовим проектом № 814-76 будують завод для виготовлення овочевих консервів продуктивністю 1 млрд умовних банок за рік з квашенням та солінням на 300 т, який займає територію 1,32 га. Проект підходить для зони з мінімальною температурою повітря до мінус 30 °С, тобто для Полісся й Лісостепу. Завод розрахований на випуск певного асортименту продукції: томата-пюре — 200 млн умовних банок; помідорів натуральних та залитих томатною ма­сою — 300; огірків консервованих — 100; помідорів маринованих — 300; салатів — 100 млн умовних банок; соління — 100 т; квашен­ня — 200 тза рік.

Завод складається з виробничого корпуса, тарного комплексу, прохідної з автовагами вантажопідйомністю 10ті трансформатор­ної підстанції. У виробничому корпусі приміщення консервного та квасильно-засолювального виробництва, а також підсобно-допоміжні та побутові приміщення зблоковані.

Для нормальної роботи заводу необхідний великий набір різного обладнання. Наприклад, для виробництва плодово-ягідних натура­льних соків з яблук та інших зерняткових плодів потрібне таке об­ладнання: приймальний бункер і мийна машина для фруктів і ово­чів А9-КМ-2 продуктивністю 4 т/год, а також мийна уніфікована машина з нагнітанням повітря Т1-КУМ-1 продуктивністю 3 т/год; конвеєр для інспектування продукції КТО з роликовим полотном продуктивністю 1 — 3 т/год; елеватор «гусяча шия» ЕГШ-1 продукти­вністю 2,5 т/год; дискова дробарка ДДС-5 продуктивністю 5 т/год; стікач РЗ-ВСР-10 продуктивністю 10 т/год, гідравлічний пакпрес РОК-200 продуктивністю 3,3 т/год та пакпрес 2П-41 продуктивністю 1,5 т/год; пересувний стрічковий конвеєр ЦТ-76 (для видалення ме­зги) продуктивністю 5 — 23 т/год; чотири збирачі-вимірники М3С-414 місткістю 1,9 м3 та МЗС-422 місткістю 0,7 м3; два відцентрових насоси 36МЦ-6-12 продуктивністю 6000 л/год; пастеризаційно-охолоджувальна установка ОПУ-3М продуктивністю 3000 л/год; два сепаратори Г9-КОВ для очищення соків продуктивністю 10000 л/год; фільтр-прес В9-ВФС/423-56 продуктивністю 3000 л/год; деае-ратор-пастеризатор ДПУ для підігрівання соку продуктивністю 1500 л/год; наповнювач соку АНС (для трилітрових банок продукти­вністю 30 шт./хв); закатувальна машина КЗК-110 продуктивністю 80 банок за хвилину; два електротельфери ТЕ 1-511 вантажопідйо­мністю 1 т; два вертикальних автоклави-стерилізатори Б6-КАВ-2 на три корзини; етикетирувальна машина Б4-КЕМ продуктивністю 90 — 120 банок/хв; банкомийна машина СП-70 (для 2 - 3-літрових банок) продуктивністю 1200 шт./год; салфеткомийна та салфеткосушильна машини.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+