Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

5.2. Економічна природа капіталу, його структура

5.2 Економічна природа капіталу, його структура

Вихідним пунктом виникнення капіталу є гроші. Їхній рух як капіталу виражається формулою Д-Т-Д1, де Д1=Д+АД. Загальна формула капіталу показує, що незалежно від сфери застосування кінцевою метою функціонування будь-якого капіталу є присвоєння додаткової вартості (АД). Таким чином, капітал з'являється як вартість, що приносить додаткову вартість.


Поверхневе уявлення про те, що гроші мають властивість у процесі свого руху приносити нові гроші, було спростовано К.Марксом, який довів, що джерелом додаткової вартості є наймана робоча сила.

Капітал перетворюється в найважливіші фактори процесу виробництва - у засоби виробництва і робочу силу. Вони грають різну функціональну роль у процесі виробництва, як процеси створення вартості. Цей критерій використаний К.Марксом для розподілу усього функціонуючого капіталу на постійний і перемінний.

Частина капіталу, авансована на придбання засобів виробництва і не змінює своєї величини в процесі виробництва, одержала назву постійного капіталу. Позначається буквою «С».

Частина капіталу, авансована на покупку робочої сили і зростаюча в процесі виробництва, називається перемінним капіталом і позначається буквою «V». У процесі виробництва робітник не тільки відтворює вартість своєї робочої сили, але і робить додаткову вартість, збільшуючи капітал.

Капітал - це вартість, що приносить додаткову вартість шляхом експлуатації найманих робітників.

Капітал - це не річ, а історично визначені економічні відносини між капіталістами-власниками засобів виробництва і робітниками, що не мають їх і змушені продавати свою робочу силу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+