Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

7.4. Монопольна рента

7.4 Монопольна рента

Існують такі землеробські продукти, що надходять на ринок в обмежених обсягах, тому що можуть вироблятися лише у визначених кліматичних і ґрунтових умовах. Зростання попиту не може в цьому випадку викликати пропорційного збільшення обсягу виробництва і пропозиції, тому що умови виробництва цих продуктів не відтворені. Так, деякі сорти винограду, з яких виготовляються високоякісні французькі вина, можуть оброблятися тільки на вапняних ґрунтах провінції Шампань і в долині ріки Сени в Бургундії.

Монопольна земельна рента - особливий вид ренти. Її сплачує споживач рідких за якістю сільськогосподарських продуктів, що виробляються на землях з винятковими природними умовами, тому що ціна на ці продукти визначається високим попитом та обмеженою пропозицією (наприклад, рідкі сорти винограду, цитрусові, особливі сорти троянд і т.п.).

Ніякого відношення до утворення монопольної земельної ренти не мають розходження в витратах праці на виробництво продукції, як для диференціальної ренти, чи приватна власність на землю, як для абсолютної ренти. Умови утворення монопольної земельної ренти:

1) обмеженість   умов   виробництва   рідких   сільськогосподарських продуктів;

2) умови виробництва рідких сільськогосподарських продуктів не відтворюються.

Причина монопольної ренти - висока монопольна ціна, що встановлюється на рідкі сільськогосподарські продукти. У господарській діяльності  будь-яка монополія  шукає собі  вихід,  тобто  шлях реалізації економічної переваги. У даному випадку способом реалізації економічної переваги є установлення високої монопольної ціни.

Механізм утворення МЗР

Монопольна земельна рента — це різниця між високою монопольною ціною, установлюваною на рідкі сільськогосподарські продукти, витратами їхнього виробництва і середнім прибутком.

МЗР = Цмон.- (З+V)- Рср.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+