Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

8.3. Номінальні та реальні доходи населення. Динаміка реальних доходів населення в різних економічних системах. Індексація доходів

8.3 Номінальні та реальні доходи населення. Динаміка реальних доходів населення в різних економічних системах. Індексація доходів

Номінальні доходи - це грошові доходи населення. Реальні доходи - це

кількість благ і послуг, який можна придбати за номінальні доходи. Реальні доходи споживача залишаються незмінними лише в тому випадку, якщо споживач у стані купити в цілому стільки ж благ, що і раніш.

Реальні доходи залежать від наступних факторів:

1) номінальних доходів;

2) рівня цін на товари і послуги;

3) темпів інфляції;

4) рівня податків, якими обкладаються доходи. У свою чергу номінальні доходи (особливо в сфері малокваліфікованої праці) залежать від рівня безробіття в країні, підлоги і національної приналежності працівника.

Індексація доходів - це механізм підвищення доходів пропорційно темпу інфляції.

Відповідно до закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексація проводиться, якщо індекс споживчих цін перевищив 105 відсотків на місяць. Індексації підлягають грошові доходи громадян у межах триразової величини вартості риси малозабезпеченості. Джерелами коштів на проведення індексації визначені підприємства, установи й організації, що знаходяться на госпрозрахунку, що підвищують розміри оплати праці за рахунок власних коштів. Бюджетні підприємства, установи й організації підвищують розміри оплати праці за рахунок відповідного бюджету.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+