Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.2. 7. Глобалізація управлінських функцій

Ще не так давно управлінський персонал неодмінно мав розта­шовуватися в одному приміщенні з керівництвом. У результаті телекомунікаційної революції ця умова не є обов'язковою. Прези­денту компанії нині все одно, де робоче місце його підлеглих — на сусідньому поверсі хмарочоса чи за тисячі кілометрів від нього. Комп'ютер допомагає взаємодії керівництва і управлінського апа­рату. Транснаціональні корпорації працевлаштовують значну кіль­кість місцевих програмістів, клерків, комп'ютерних операторів і телекомунікаційних експертів (інакше кажучи — "білих комір­ців") безпосередньо у країнах, що розвиваються. Робоча сила в цих країнах висококваліфікована і водночас дешева. Якщо у Кал­іфорнії програміст одержує щорічно 60-100 тис. дол., то на Тай­вані — 25 тис. дол., а в Індонезії або Китаї — 10 тис. дол. Крім того, робоча сила у країнах, що розвиваються, не лише дешевша, а й слухняніша.

У недалекому минулому американські компанії переміщували свої управлінські апарати з центрів великих міст до приміських зон, бо утримувати управлінців там було дешевше.

У ряді країн, що розвиваються, є відносний надлишок високо­кваліфікованої робочої сили, якість якої не поступається захід­ній. Наприклад, в Індії щорічно закінчують університети більше фахівців, ніж у СІЛА та Канаді разом. Ця країна має понад 100 тис. інженерів і техніків у сфері комп'ютерного програмування.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+