Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.1.9. Комбікорми

Це однорідні кормові суміші заводського виготовлення, до яких входить багато компонентів, підібраних з урахуванням науково об­ґрунтованих потреб тварин певного виду і віку в поживних речови­нах для забезпечення повноцінного живлення.

Деякі корми не містять усіх необхідних поживних речовин для тварин. У разі змішування вони взаємно доповнюють один одного окремими елементами поживності й за відповідної комбінації до­сягається оптимальний рівень енергії, протеїну, амінокислот, міне­ральних речовин та вітамінів для задоволення фізіологічних потреб організму. В такому вигляді максимально використовуються пожив­ні речовини, і продуктивність тварин підвищується на 10 — 15 % і навіть на 25 — 30 %.

Рецептуру комбікормів розробляють науковці на основі сучасних знань про живлення окремих видів і вікових груп сільськогосподар­ських тварин та потреби їх у поживних речовинах. Кожному рецеп­ту комбікорму, призначеному для певного виду тварин, присвоюєть­ся певний номер. Згідно з інструкцією встановлено такий порядок нумерації: для курей — 1 — 9; індиків — 10 — 19; качок — 20 — 29; гусей — 30 — 39; цесарок і голубів — 40 — 49; свиней — 50 — 59; ве­ликої рогатої худоби — 60 — 69; коней — 70 — 79; овець — 80 — 89; кролів і нутрій — 90 — 99; хутрових звірів — 100 — 109; ставової ри­би —110 — 119 і для лабораторних тварин — 120 — 129.

У межах окремого виду тварин кожному рецепту присвоюється порядковий номер. Вид комбікорму позначають літерами: ПК — повнораціонний комбікорм, К — концентрат, П —премікс. Напри­клад, ПК-18 — комбікорм для курок-несучок, 18-й рецепт. Останнім часом для свиней комбікорм позначають літерами СК — свинячий комбікорм.

В Україні виробляють повнораціонні комбікорми, комбікорми- концентрати, білково-вітамінні добавки (БВД), білково-вітамінно- мінеральні добавки (БВМД) і премікси.

Повнораціонні комбікорми збалансовані за всіма поживними речовинами залежно від групи тварин, їх випускають переважно для птиці та свиней.

Комбікормами-концентратами доповнюють основний раціон із грубих і соковитих кормів необхідною кількістю протеїну, міне­ральних речовин, вітамінів, їх виготовляють для великої рогатої худоби, овець, коней, свиней.

БВД і БВМД містять концентровані високопротеїнові корми (ма­куха, дріжджі, зерно бобових тощо), а також препарати вітамінів, макро- і мікроелементів, антибіотики та інші біостимулятори. їх уводять до складу комбікормів, які виробляють на основі власного фуражного зерна, а також як доповнювачі при балансуванні раціо­нів тварин із грубих, соковитих і зернових кормів безпосередньо у господарствах.

Премікси — це суміш біологічно активних речовин (вітаміни, мікроелементи, амінокислоти, антиоксиданти, фармакологічні пре­парати тощо) з наповнювачами (шрот, дріжджі, висівки). Їх уводять до складу комбікормів, білково-вітамінних добавок, замінників не­збираного молока в кількості 1 — 2 %. Премікси бувають вітамінні, мінеральні, вітамінно-мінеральні та ін.

Комбікорми випускають у розсипному, гранульованому і брике­тованому вигляді. Під час гранулювання й брикетування зменшу­ється об’єм комбікорму, він стає більш транспортабельним і краще зберігаються поживні речовини. Розсипний комбікорм у процесі транспортування самосортується: важчі частинки осідають на дно, і корм стає нерівноцінним за вмістом поживних речовин в окремих місцях.

Оцінюють комбікорм за зовнішнім виглядом, кольором, запахом, ступенем помелу зерна, наявністю механічних домішок.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+