Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

6.6.1. Підготовка свиноматок до опоросу та його проведення

За 4 - 5 днів до опоросу свиноматок переводять у спеціальне приміщення з індивідуальними станками. Доцільно, щоб тварин обслуговував той самий оператор, який прийматиме опороси й до­глядатиме поросят. У таких випадках свиноматки почувають себе спокійніше, а опорос відбувається легше і швидше.

Упродовж останнього місяця поросності в їхній раціон для забез­печення нормалізації роботи травного каналу і запобігання запорам бажано вводити 0,5 - 1,0 кг пшеничних висівок, а за 3 - 4 дні до опоросу — 10 - 15 г глауберової солі. За 15 днів до визначеного строку одержання приплоду кількість соковитих, зелених і грубих кормів у раціоні доводять до мінімуму, а частку концентрованих збільшують до 85 %.

Основні ознаки настання опоросу у свиноматки такі. За 2 — 3 дні до його початку у тварини спостерігають набрякання вим’я, збіль­шення і почервоніння сосків. За добу, а іноді й раніше, із сосків від натискання виділяється молозиво. За 2 — 5 год до опоросу свиномат­ка стає неспокійною, часто лягає і встає, намагається зробити лігво, підгрібаючи передніми кінцівками підстилку під себе.

До проведення опоросу готуються заздалегідь. Так, для при­ймання приплоду треба мати чисті рушники для витирання рук, мило, м’яку мішковину для обтирання поросят, 10%-й розчин йоду, ножиці для перерізання пуповини (в разі потреби її можна обі­рвати руками, намотавши на вказівний палець за 5 см від черева поросяти).

Опорос відбувається за три стадії: підготовчу, виведення плода та відокремлення плаценти. В першу спостерігають ритмічні скоро­чення стінки матки, які повторюються через кожні 15 хв і тривають по 5 — 15 с. У цей період шийка матки починає розкриватися. Друга характеризується просуванням плодів у шийку матки та виведен­ням їх назовні. Від початку скорочення шийки матки до виведення першого плода минає 1 — 3, а інколи — до 10 год. Протягом третьої виводяться всі плоди та їх оболонки. Тривалість опоросу становить

1,5 — 5 год. Інтервал між народженням кожного поросяти — 10 — 20 хв із коливанням від 5 до 90 хв.

За появи у свиноматок перших потуг слід вимити руки і бути го­товим до приймання поросят. Потуги за нормального перебігу опо­росу повторюються через кожні 5 — 10 хв і супроводжуються на­родженням поросят. Зазвичай опороси відбуваються вночі і три­вають 2 — 3 год. Якщо опорос затягується на 6 год і більше, необхід­но звернутися за допомогою до працівника ветеринарної медицини.

Новонароджене порося беруть у руки і чистою мішковиною очи­щають йому ніс, рот і вуха від слизу, який заважає нормальному диханню, потім насухо витирають усе тіло, починаючи з голови. Піс­ля цього за 5 — 6 см від черева перев’язують пуповину продезінфіко­ваною ниткою, кінці якої відрізають ножицями на відстані 1 — 2 см від перев’язаного місця.

Інколи поросята народжуються без ознак життя. У таких випад­ках ніс, рот і вуха швидко очищають від слизу, легенько масажують боки і стегна, розтирають поверхню грудей та боків у напрямку до серця. Таких поросят утримують окремо від свиноматки і тільки піс­ля закінчення опоросу їх підпускають до матері, що позитивно впливає на стан здоров’я молодняку.

Опорос вважають закінченим після виходу посліду, який необ­хідно разом із рештками пуповини утилізувати. Після опоросу сви­номатка потребує повного спокою. В перший день її не годують, але води дають досхочу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+