Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

6.8.3. Відгодівля до жирних кондицій

Основна її мета — за короткий строк отримати велику кількість сала, внутрішнього жиру, а також м’яса. Для такої відгодівлі вико­ристовують вибракуваних старих і малопродуктивних свиноматок та кнурів, а також перевірюваних свиноматок і молодняк. Кнурів перед відгодівлею каструють.

Тварин комплектують у кормові групи по 20 — 25 голів у станку з урахуванням живої маси, віку та статі. В разі збільшення кількості свиней у групах понад 100 голів середньодобові прирости та оплата корму знижуються на 17 і 33 % відповідно.

Тривалість відгодівлі до жирних кондицій — 60 — 90 днів. За цей період жива маса свиней збільшується на 50 — 60 %, товщина сала в дорослих становить не менше ніж 70, у тих, що ростуть, — понад 40 мм за середньодобових приростів 800 — 1000 г і витрати кормів на

1 кг приросту 6,5 — 8,5 к. од. Вихід сала досягає 60 %, забійний ви­хід — 80 — 85 % проти 70 — 75 % в разі м’ясної та беконної відгоді- вель. Перевірюваних свиноматок відгодовують до 160 — 180, молод­няк — більш як 150 кг.

Оскільки в перший період відгодівлі (30 — 45 днів) свині харак­теризуються підвищеним апетитом, у раціонах переважають в осно­вному дешеві об’ємисті корми. В кінці відгодівлі кількість останніх зменшують, а концентрованих — збільшують.

[р Свиням у разі відгодівлі до жирних кондицій на 100 кг живої маси згодовують: кормових одиниць — 3,8; перетравного протеїну на 1 к. од. дорослим — 70, молодим — 80 г; кальцію — 0,8 %, фосфору — 0,67, кухонної солі — 5,8 від сухої речовини; кароти­ну — 3,7 мг на 1 кг сухої речовини. Якщо свиней утримують у за­критих приміщеннях, то нормують і вітамін В із розрахунку 0,19 тис. МО.

Серед основних кормів, які використовують, — кукурудза, зерно­ві відходи, зелені корми, картопля, коренеплоди, жом, харчові від­ходи та ін. В останній місяць відгодівлі до раціону свиней вводять картоплю, ячмінь, горох, просо, які сприяють підвищенню якості м’яса та сала. Сою, гречку, рибу, рибне борошно, кукурудзу, макуху як такі, що погіршують якість сала, в кінці відгодівлі з раціону ви­ключають.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+