Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

12.4.4. Виведення бджолиних маток

Бджолина сім’я інтенсивно розвивається і виявляє високу про­дуктивність за умов наявності матки, яка має високу яйценосність, а її потомство характеризується бажаною в господарському відно­шенні спадковістю. Тому фахівці у бджолиних сім’ях намагаються утримувати молодих, чистопородних і високопродуктивних маток.

Усі технології, які використовують у процесі виведення маток, ґрунтуються на тому, що при відбиранні з гнізда матки для віднов­лення сім’ї як цілісної біологічної одиниці закладають маточники та із запліднених яєць виховують нових самок. Процес виведення ма­ток розпочинають з появою трутнів у гніздах бджолиних сімей і за­цвітанням весняних медоносів. Для цього готують спеціальні рамки

з планками, на яких закріплюють штучні мисочки (зачатки маточ­ників), куди переносять молодих личинок, відібраних з бджолиних комірок. Таку рамку встановлюють у центрі гнізда сім’ї-вихова- тельки (сім’ї, з гнізда якої відібрано матку). Бджоли впродовж 12 діб виховують із цього розплоду молодих неплідних маток. За 1 — 2 доби до виходу маток маточники ізолюють у кліточки. Неплідних маток підсаджують у сім’ї, де вони після спаровування з трутнями почи­нають відкладати яйця.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+