Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

12.5.3. Отримання воску

Цей продукт виробляють воскові залози бджіл, розміщені на чо­тирьох останніх нижніх сегментах черевця. З воску бджоли відбудо­вують стільники, де вирощують розплід і зберігають корми. Віск ви­користовують більше ніж у 40 галузях народного господарства (фар­макологія, косметика, легка промисловість, машинобудування то­що). Він містить понад 300 різних речовин, серед яких складні ефі­ри становлять 72 %, насичені вуглеводні — 14 та вільні переважно жирні кислоти — 14 %.

Від бджолиної сім’ї можна за сезон отримати 2 — 3 кг воску, але на більшості пасік цей показник становить близько 1 кг. Висока продуктивність щодо виділення воску можлива за умов наявності медозбору та інтенсивного розвитку сім’ї.

Восковою сировиною для отримання воску є вибракувані стіль­ники, чисті зрізки і шматочки стільників з будівельних рамок, вос­кові кришечки тощо. На пасіках за допомогою сонячних або парових воскотопок, пасічних пресів з неї отримують пасічний віск і мерву (витопки від воску, де може бути до 40 — 55 % воску). Із пасічної ме- рви на воскобійних заводах виготовляють пресовий віск і заводську мерву, що містить близько 20 % воску. Останню переробляють на воскоекстракційних заводах, внаслідок чого отримують екстракцій­ний віск і шрот (відходи). Пасічний віск здебільшого використову­ють для виготовлення вощини, а пресовий і екстракційний — для потреб промисловості.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+