Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

12.5.4. Отримання маточного молочка

Маточне молочко — це специфічний корм високої біологічної ак­тивності, який виділяється верхньощелепними і підглотковими за­лозами робочих бджіл. Використовується воно для годівлі личинок і бджолиних маток. Останнім часом маточне молочко почали широко використовувати в фармакології та косметиці. Виробництво його в основному сконцентровано в господарствах, які спеціалізуються на виведенні маток, бо отримання молочка значною мірою збігається з технологічними прийомами виведення неплідних бджолиних маток.

На пасіках, де отримують маточне молочко, створюють умови, які відповідають вимогам до виробництва лікарських препаратів. Для цього виділяють кімнату, яку оснащують необхідним обладнанням для виведення маток, відбору молочка і тимчасового його збережен­ня. Обладнання і лабораторію утримують у бездоганній чистоті, а інструменти, посуд і одяг стерилізують. У гніздах сімей, які викори­стовують для отримання маточного молочка, впродовж усього сезону підтримують чистоту. Маточне молочко відбирають у спецодязі, а обличчя прикривають марлевою маскою. Техніка відбору маточного молочка передбачає підготовку прищеплювальних рамок, перене­сення личинок у мисочки, формування і використання сімей- виховательок та відбір маточного молочка.

Прищеплювальні рамки готують так: виготовлені штучні мисочки (без патронів) наклеюють за допомогою воску, одну біля одної на план­ки. Підготовлена прищеплювальна рамкаповинна містити від 30 до

120 і більше мисочок. Із сім’ї-виховательки відбирають матку. Для прищеплення беруть личинки не старші за 24 год. Після при­щеплення личинок рамку переносять у сім’ю-виховательку. Через три доби прищеплювальну рамку з личинками забирають, а на її місце ставлять іншу. Можна також після відбору молочка личинки знову перенести у мисочки і цю саму рамку повернути у сім’ю-виховательку. Відібрану прищеплювальну рамку з личинками передають у лабора­торію, де гарячим ножем зрізають верхівки маточників майже над рі­внем молочка і шпателем видаляють з них личинок.

Для відбору молочка використовують спеціальні лопатки (скля­ні, дерев’яні) або прилад, що складається із трубчастого збирача, приймального посуду та вакуум-насоса. Відібране молочко вміщу­ють у посуд із тонованого скла. Після відбору його змішують з адсо­рбентом (1 : 4), який одержують від фармакологічних закладів, що його замовляють. Банки з утвореною сумішшю щільно закривають і зберігають у холодильнику. Транспортують маточне молочко в тер­мосі з льодом. У середньому за один раз з маточника відбирають від 100 до 250 мг маточного молочка. За весь сезон від однієї сім’ї- виховательки можна отримати 300 — 500 г цієї продукції.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+