Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

12.5.5. Отримання прополісу

Прополіс — це суміш смол і бальзамів, зібраних бджолами на рослинах, воску, квіткового пилку та секрету верхньощелепних за­лоз бджіл. Його отримання не потребує особливих додаткових за­трат праці з догляду за бджолиними сім’ями, як і в разі виробницт­ва маточного молочка. Вся робота пасічника полягає в правильній організації праці з його заготівлі.

Прополіс, або, як його ще називають, бджолиний клей, бджоли використовують для замазування тріщин у вулику, полірування комірок, склеювання брусків рамок тощо. Для отримання незначної кількості прополісу достатньо під час огляду сімей зчищати його за допомогою стамески з рамок та стелин. Промислова заготівля цієї продукції передбачає такі способи: застосування полотна, решіток, льоткових касет та ін.

Важливою умовою під час його заготівлі є дотримання розміру вуличок, особливо у тій зоні гнізда, де розміщений розплід. Вуличка для життєдіяльності бджолиної сім’ї має велике значення і збіль­шення її розмірів може негативно позначитися на стані гнізда, ро­боті бджіл та продуктивності матки. Прополіс заготовляють упро­довж усього сезону, але найбільшу його кількість бджоли збирають у серпні та вересні.

За промислового способу отримання цього продукту найбільшого поширення набули рамки-решітки з щілинами від 1 до 3 мм і за­вглибшки 4 мм та вуликові полотна. Для заготівлі прополісу полот­но або рамку-решітку кладуть зверху на рамки замість стелин чи утеплення. Бджоли, для того щоб обмежити охолодження гнізда, будуть вимушені запрополісовувати всі можливі отвори в полотні або решітці. Сумарна кількість прополісу у вулику орієнтовно ста­новить 150 — 200 г. Без шкоди для бджолиної сім’ї можна щороку відбирати до 80 г товарного прополісу, а за сезон — 20 — 30 г вже очищеного продукту.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+