Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.4. Відтворення поголів’я кролів

Для кролів характерна висока інтенсивність розмноження, що зумовлено багатоплідністю, коротким періодом вагітності, ранньою фізіологічною зрілістю і здатністю поєднувати крільність з лакта­цією.

Статева зрілість у кролів настає у 3 — 3,5-місячному віці, але до­пускати їх до парування у цей час не рекомендується, оскільки ор­ганізм ще повністю не сформувався. Кролиць середніх за вели­чиною порід (новозеландська біла, каліфорнійська, віденська бла­китна) спаровують у віці старше за 4 міс, а крупних порід (білий і сірий велетень) — старше від 5 міс за досягнення ними живої маси 80 % повновікових тварин. Самців допускають до парування у віці 5 — 6 міс.

У племінних господарствах і племінному ядрі перед паруванням проводять індивідуальний добір пар, у користувальних — груповий або застосовують промислове схрещування. За самцем закріплюють

8 — 10 кролиць.

Стан статевої охоти у кролиць виявляють за 2 — 3 дні до пару­вання за зміною зовнішніх статевих органів, а також за їх поведін­кою. Тривалість охоти у кролиць 3 — 4 дні. Для спаровування кро­лиць підсаджують у клітку до самця. Влітку парування проводять рано-вранці і пізно увечері, а взимку — в середині дня. Через 5 — 6 днів після спаровування проводять контрольну перевірку. Якщо кролиця не допускає самця, то її вважають вагітною. На крільність кролицю перевіряють через 12 — 15 днів прощупуванням плодів че­рез стінку живота. Перед окролом готують клітки і гніздові ящики. Після окролу оглядають приплід. У молодої кролиці залишають

5 — 7 кроленят, у дорослої — 7 — 9. Народжуються кроленята сліпі і голі. На 10-ту добу відкриваються очі, а на 16 — 18-ту кроленята ви­ходять із гнізда і починають поїдати корм. Молодняк відсаджують у віці 40 — 45 діб. За ущільнених окролів кролиць парують на 1 — 2-й день після окролу, а кроленят відсаджують у віці 28 — 29 діб. При цьому кролиці швидко виснажуються. Кращі результати дають на- півущільнені окроли. Кролиць парують на 10 — 20-ту добу, а кроле­нят відсаджують у віці 35 — 40 діб.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+