Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

14.4. Утримання хутрових звірів

Утримання хутрових звірів — це комплекс будівель і організа­ційно-господарських заходів для забезпечення оптимальних умов життя тварин, збільшення виходу продукції за економних витрат праці і коштів.

Сучасна система утримання хутрових звірів ґрунтується на двох варіантах: шедове і комбіноване. Шедове утримання — основне у звірівництві (рис. 14.2). Комбіноване — використовують на деяких фермах з утримання лисиць і песців, де основне стадо або тільки самців утримують в окремо розміщених клітках, а молодняк після відлучення — у шедах.

Шед — це навіс із двоскатною покрівлею, в якому бічні стіни утворюють задні стінки кліток, де утримують звірів, а торцеві за­криті із вмонтованими вхідними і вихідними дверима. Довжина шеду 60 м і більше, а ширина дворядного для норок 3,5 — 4 м із центральним кормовим проходом 1,2 - 1,5 м.

Будують шеди із дерев’яних, залізобетонних і металевих конс­трукцій. їх будова для норок, песців і лисиць принципово однакова і відрізняється лише внутрішнім облаштуванням.

Утримують звірів у клітках з будиночками. Клітки виготовляють із оцинкованої сітки: крученої із шестигранними вічками, а плете­ної та зварної — з квадратними. Розмір клітки для норки 40 х 40 х 80 см, будиночка — 35 х 40 х 30 см. У будиночках звірі від­почивають, народжують і вирощують малят.

Клітка для самиць і молодняку песців має довжину 290 см, ши­рину 100 і висоту 65 см. Після відлучення молодняку її розгороджу­ють висувними сітчастими щитами для окремого утримання самиць і відсадженого молодняку. Для лисиць клітки завдовжки 193,5 см розгороджують на 2 частини. Будиночки для лисиць і песців розмі­щують посередині клітки. Довжина клітки для самців лисиць і пес­ців становить 300 см, ширина — 100 і висота — 120 см. Для спосте­реження за парами у період гону знімають дах. Усі клітки для утримання звірів обладнані дерев’яними поличками для роздаван­ня фаршу у холодну пору року. Влітку шеди, де утримують лисиць, затемнюють від прямого сонячного проміння, яке спричинює побу­ріння хутра, що погіршує його якість. Нутрій утримують у наземних бетонованих клітках з будиночками, вигулами та басейнами для купання.

На невеликій відстані від звіроферми розміщують кормокухню, яку обладнують комплексом машин для потокової переробки кор­мів, холодильник для зберігання м’яса, субпродуктів і риби у замо­роженому стані. Корми роздають кормороздавальними машинами або за допомогою шедових возиків і підвісних доріг. На території ферми, яку обносять сітчастою або бетонною огорожею, обладнують цех забою і первинної обробки шкурок забитих звірів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+