Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

14.6. Забій звірів і первинна обробка шкурок

Первина обробка хутра полягає у знятті шкурки із забитого звіря і подальшій її обробці до стану, придатного для реалізації хутра пе­реробним підприємствам або на експорт. Забій звірів кліткового розведення провадять за повного дозрівання шкурки. У дозрілої шкурки волосяний покрив блискучий, розкішний із густим підшерст- ком і чисто білою міздрею. У норок зрілість шкурки настає 14 — 16 листопада, у лисиць — 8 — 12 листопада, а у песців в умовах Украї­ни — наприкінці жовтня. Проте їх забій не рекомендують розпочи­нати раніше від листопада.

Шкурки з норок, лисиць, песців і нутрій знімають трубкою, по­чинаючи з огузку. Зняті шкурки охолоджують і знежирюють. Зне­жирювання здійснюють уручну або на спеціальних машинах. Зне­жирені шкурки виправляють на спеціальних правії лах встановле­ної форми. Натягують шкурку на правії ло міздрею назовні, приби­вають до праві! ла цвяхами і відправляють на висушування. Вису­шують на стелажах або у спеціальних камерах.

Висушені і зняті з правіі ла шкурки обкатують по міздрі у спеціа­льних барабанах з тирсою за обертів 18 об/хв і на відро тирси до­дають 200 г бензину Б-70. Шкурки самиць норок обкатують одну годину, самців — дві, а лисиць і песців — 12 — 20 хв. Потім шкурки виймають, вивертають і обкатують по волосу близько 3 год, витру­шують від тирси і знову натягують на правіі ла волосом назовні. Пі­сля цього шкурки висушують, розрівнюють і відправляють на діль­ницю сортування, де за стандартом розподіляють на перший і дру­гий класи.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+