Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

16.6. Морква

Серед столових коренеплодів морква займає перше місце за смаковими якостями, кількістю вітамінів, цукру, солей кальцію, фосфору та інших корисних поживних речовин. Урожайність її у середньому становить 200‑300 ц/га, у передових господарствах – 400‑500, а на сортодільницях – 600‑800 ц/га і вище.

Біологічні особливості. Морква – холодостійка рослина. Мінімальна температура проростання насіння – 3‑5, оптимальна – 18‑25°С. Сходи витримують заморозки до 4°С. Нормально росте при 18‑20°С.

Рослина відносно посухостійка, проте високий і сталий урожай дає при рівномірному зволоженні ґрунту протягом вегетації. Різкий перехід від сухості до вологості викликає інтенсивний поділ клітин камбію, що призводить до розтріскування коренеплодів. Особливо вибаглива морква до вологи при проростанні насіння і в перші фази росту. Насіння її бубнявіє повільно через високий вміст олії.

Морква – світлолюбна культура, недостача світла, особливо у перші фази розвитку, викликає витягування коренеплодів і затримує їх ріст. Ґрунт для неї повинен бути нейтральним або слабо-кислим, легкого механічного складу.

Сорти. Найбільш поширені такі сорти: Артек, Вітамінна 6, Нантська 4, Нантська харківська, Шантене сквирська, Шантене 2461 та ін. У 1990 р. районований перший гібрид моркви Каліостро, що добре зарекомендував себе в умовах механізованого збирання.

Попередники. Кращими попередниками моркви є огірки, рання капуста, рання картопля, цибуля, ранні помідори, однорічні бобові, озима пшениця.

Основний обробіток ґрунту під моркву такий самий, як і під цукрові буряки чи безрозсадні помідори.

Передпосівний обробіток ґрунту починають із ранньовесняного боронування в 2‑3 сліди важкими боронами. Наступний обробіток залежить від стану поля. На чистому від бур'янів і добре підготовленому з осені полі можна обмежитися передпосівним боронуванням боронами, обладнаними лапами.

Добрива. Морква добре використовує післядію добрива. На фоні свіжого гною її не вирощують, бо сильно стовбуріє коренеплід. Мінеральні добрива вносять з розрахунку N90P135K90. На ґрунтах з вмістом гумусу вище 3,5% під моркву не рекомендується застосовувати азотні добрива. Вносять зазначені норми добрив восени в один прийом – під зяблеву оранку або після планування, перед чизелюванням поля.

Сівбу моркви проводять наприкінці березня – початку квітня шести- і дванадцятирядними сівалками. Норма висіву насіння – 5‑6 кг/га, глибина загортання – 2‑3 см. Спосіб сівби – однорядковий з міжряддями 45 см або стрічковий трирядковий і три-смуговий за схемою 60+40+40 см з шириною смуги 6‑8 см. Оптимальна густота рослин при рядковій сівбі – 500‑600 тис./га. Після сівби ґрунт коткують.

Догляд за посівами. Через 5‑7 днів після сівби на полі моркви вносять прометрин (2‑5 кг/га) обприскувачем ПОУ із загортанням у ґрунт легкими боронами.

Для знищення бур'янів, коріння і проріджування загущених посівів застосовують післясходове боронування легкими боронами при з'явленні другого – третього справжнього листків. Перший міжрядний обробіток проводять при з'явленні масових сходів на глибину 4‑5, потім глибину обробітків збільшують до 12‑ 14 см. За вегетаційний період ґрунт у міжряддях обробляють 5‑ 6 разів.

Зрошення. Передполивну вологість активного шару ґрунту в період від з'явлення сходів до початку утворення коренеплодів слід підтримувати на рівні 80, а від початку утворення коренеплодів до кінця вегетації – 70%НВ. У перший період за активний приймають шар 0‑50, а в другий – 0‑70 см.

Поливна норма у перший період розвитку рослин становить 250‑300, а в другий – 450‑550 м3/га. Перший раз моркву поливають через 10‑12 днів після з'явлення сходів, а потім при зниженні вологості ґрунту до вказаного рівня.

Кількість вегетаційних поливів по регіонах зрошення коливається залежно від погодних умов від 4‑6 до 10‑12. За місяць до збирання поливи припиняють, щоб коренеплоди не загнили.

Збирання врожаю. При механізованому збиранні застосовують коренеплодозбиральну машину брального типу ЕМ-11. При збиранні за допомогою копальних машин гичку скошують і подрібнюють косаркою-подрібнювачем КІР-1,5. Збирають моркву і бурякозбиральним комбайном РКС-6 з приставкою ПУМ-6. Доробку коренеплодів здійснюють на сортувальному пункті ПСК-6.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+