Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Щитівки (Diaspididae) та несправжньощитівки (Coccidae)

Щитівки відрізняються від несправжньощитівок тим, що покриваючий тіло зверху щиток відділяється (незрощений з тілом) як у несправжніх щитівок. Більшість видів щитівок менші за несправжніх щитівок.

Самці і самки відрізняються будовою тіла. Тіло самки не поділяється на голову, груди і черевце як у самців. У самок відсутні крила й очі, у більшості видів немає ніг і вусиків. Тіло покрите щитком. Самки нерухомі, самці мають одну пару крил, вусики, ноги, не мають ротових органів. Личинки першого віку рухомі, тому вони називаються мандрівницями.

Щитівка каліфорнійська - Diaspidiotus perniciosus Comst. - карантинний шкідник. Батьківщина каліфорнійської щитівки північно-східний Китай і Далекий Схід Росії. В Каліфорнію завезена в 70-х роках ХІХ століття. На півдні України з’явилась з 1962 року. Пошкоджує всі плодові культури, ягідники, дикоростучі плодові, а всього біля 150 видів деревних порід. Найбільше пошкоджується яблуня, груша, слива, алича, терен.

Тіло самки грушовидної форми, колір личинок і самок лимонно- жовтий. Щиток самок круглий до 2мм в діаметрі. Щиток самців продовгувато-овальний 1х0,6мм. колір щитків сірувато-чорний.

За вегетаційний період розвивається два покоління. Перезимовують личинки першого віку на корі штамбів і гілок. Живлення починається на початку сокоруху. Через 20-22 дні личинки перетворюються в дорослих осіб: безкрилих самок під щитками і крилатих самців.

Розмножується каліфорнійська щитівка живородінням. Плідність 50­100 личинок. Розселяються личинки-мандрівниці з середини червня до липня-серпня. Максимальна чисельність мандрівниць спостерігається з середини червня до 10 липня (1 покоління) і з 10 по 30 серпня (2 покоління). Поселяються мандрівниці на гладенькій корі гілок і штамбів, на плодах, покриваються щитком і втрачають рухомість. Розселяється щитівка з посадковим матеріалом, черенками, плодами. Личинок-мандрівниць може переносити вітер. На заселених деревах зменшується приріст, поступово засихають гілки.

Без належних заходів боротьби дерева на 5-6 рік після заселення гинуть.

Заходи захисту. Карантинні заходи направленні, щоб не занести щитівку в нові сади з посадковим матеріалом, інструментом або іншим шляхом.

Найбільш важливим хімічним заходом є ранньовесняне, в період набубнявіння бруньок, обприскування-обмивка дерев препаратом ДНОК (10­20 кг/га) з витратою робочої рідини 1500-2000 л/га. В весняно-літній період застосовуються фосфорорганічні препарати під час масового розселення


Каліфорнійська щитівка: 1 - щиток самки, 2 - щиток самця,

3 - загальний вигляд дорослих комах та личинок (голкою піднятий щиток самки), 4 - пошкоджене яблуко.

личинок-мандрівниць 1-2 поколінь. Обробки проти каліфорнійської щитівки можна проводити одночасно з обприскуванням проти плодожерок.

Яблунева комоподібна щитівка - Ьері^арИеє иіші Ь. - пошкоджує плодові, ягідні, багато лісових порід. Серед плодових значно пошкоджується яблуня в занедбаних садах.

Щитки самок коричневі, видовжені, 3-4мм, розширені до заднього кінця у вигляді коми. Самці крилаті 1,5-2,0мм. мандрівниці овальні, плоскі, блідо-жовті, 0,3мм.

За вегетаційний період розвивається одне покоління. Яйця зимують під щитком відмерлої самки. Личинки-мандрівниці відроджуються з кінця квітня - у першій половині травня, що співпадає з цвітінням яблуні. Поселяються вони на гладенькій корі гілок, рідше на листках чи плодах. Після першої линьки вони втрачають ноги, вусики, очі і покриваються щитком. Розвиваються личинки 45-50 днів. Самки з’являються в липні і, на відміну від інших комах, продовжують ріст і розвиток близько місяця, збільшуючись у 2-2,5 рази. В серпні вони відкладають до ста яєць під щиток і відмирають.


Заходи захисту подібні до заходів проти каліфорнійської щитівки.

Сливова несмравжньощитівка - 8рЬаего1есапіиш ргипаєМ Бопєе. - значно пошкоджує сливу, терен, аличу, абрикос, персик, рідше зустрічається на вишні, черешні. Розповсюджується з саджанцями, черенками, інструментом; мандрівниці можуть переноситися вітром.

Щиток самки трохи більший як півкуля, темно-коричневий, 3,0-3,5мм в діаметрі. Самці крилаті, довжина тіла до 1,5мм.

За вегетаційний період розвивається одне покоління. Зимують личинки другого віку на корі тонких гілок. На початку вегетації дерев личинки переповзають на гілки з гладенькою корою, присмоктуються і втрачають рухомість. В кінці травня личинки перетворюються в самок, розвиток яких продовжується близько місяця. В липні самки відкладають під щиток до 3000 яєць і відмирають. Личинки відроджуються через кілька хвилин, виходять з- під щитка і присмоктуються недалеко від самки.

Заходи захисту подібні до заходів проти каліфорнійської щитівки.

Акацієва несправжньощитівка - Parthenolecanium corni Bouche. - багатоїдний вид. Пошкоджує всі плодові породи, виноград та багато інших деревних порід, в тому числі білу, жовту акації та гледичію.

Щиток самки коричневий, 4-6х2-5мм. Щиток самця світло-сірий, більш видовжений. Личинки-мандрівниці широко-овальні, плескаті.

За вегетаційний період розвивається одне і, частково друге, покоління. Біологія акацієвої несправжньої щитівки близька до біології сливової несправжньощитівки. Тільки ембріональний розвиток у цього виду довгий, до 20 днів.



Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+