Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Пильщики – Tenthrenidae

Пильщик вишневий слизовий - Coliroa cerasi L. - пошкоджує листя вишні, черешні, груші, айви, сливи, зрідка і деяких інших деревних порід. Відноситься до родини справжні пильщики ряду перетинчастокрилих.

Довжина тіла комахи 4-6мм, розмах крил 6-9мм, чорна блискуча. Личинка 9-11мм, зеленувато-жовта, покрита чорної слиззю. Лялечка біла у щільному овальному коконі.

Розвивається два покоління. Зимують личинки в ґрунті на глибині 2­5 см. Заляльковуються у травні. Літ комах проходить в кінці травня, червні. Самки відкладають яйця (до 75) в тканини листків з нижньої сторони.

Ембріональний розвиток 8-14 днів. Личинки з’їдають паренхіму з верхньої сторони листків не пошкоджуючи нижньої поверхневої плівки.


Вишневий слизистий пильщик: 1 - доросла комаха,

2 - личинка, 3 - личинка після линяння, 4 - німфа у земляному коконі,

5 - пошкоджений листок.

Личинки розвиваються 15-28 днів. Дорослі личинки падають на землю

і на глибині 2-5см роблять кокони зі скріплених слиззю грудочок землі, в яких частина із них заляльковується, решта діапазує до весни наступного року. Друге покоління розвивається з другої половини липня до вересня. Більше шкодить друге покоління.

Заходи захисту. Дискування ґрунту восени або ранньою весною для зниження чисельності зимуючих личинок. Проти личинок молодших віків ефективні контактні фосфорорганічні препарати.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+