Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Листовійки

Листовійки - метелики родини листовійок (Torcidae). На виноградниках поширені три види листовійок.

У всіх зонах виноградарства поширена та характеризується високою шкодочинністю гронова листовійка. Виноградна та дволітна листовійки спричиняють шкоду епізодично.


Гронова листовійка

Гронова листовійка (Lobesia botrana Den. et Schiff.) - невеликий метелик з розмахом крил 8-13мм. Передні крила коричнево-бурі зі світло- коричневим складним малюнком і синювато-фіолетовою плямою. Задні крила - сірі, в основі світлі. Яйця овальні, величиною 0,5-0,7мм, спочатку світло-зелені, потім зеленувато-бурі. Гусениці спочатку світлі, потім зеленувато-бурі або буровато-коричневі, іноді фіолетово-сірі, довжиною 10­13мм. Голова та передньогрудний щиток коричневі. Гусениці дуже рухливі. Якщо їх потурбувати, покидають місце схову, спускаючись на павутинці.

В умовах України гронова листовійка розвивається в трьох поколіннях, а в окремі теплі роки частково дає четверте покоління.

Зимують лялечки у білих коконах під корою штамбів та рукавів кущів, у рослинних рештках та в інших місцях. На протязі 6-8 місяців вони знаходяться під впливом зовнішніх умов, які значно знижують їх чисельність. Щорічно до 50% лялечок гине від низьких температур, грибкових захворювань і ентомофагів.

Весняний виліт метеликів спостерігається наприкінці квітня - в травні

з настанням стійких середньодобових температур повітря вище +10°С. Календарні строки вильоту метеликів щорічно коливаються залежно від погодних умов.

Масовий виліт метеликів відбувається через 15-25 днів, а при затяжній весні триває 35 днів і більше.

Через 2-3 дні після вильоту метелики спарюються і самки відкладають до 40-50 яєць поодинці і невеликими групами. Через 8-10 днів з них відроджуються гусениці, які живляться 13-25 днів. Гусениці першого покоління пошкоджують суцвіття, стягуючи їх павутинкою в “гнізда”. Одна гусениця може знищити до 40-60 бутонів.

Друге покоління гронової листовійки вилітає в кінці червня - у липні. Метелики відкладають яйця на зелені ягоди, з яких через 6-7 днів відроджуються гусениці, які пошкоджують ягоди. У серпні розвивається третє, а в теплі роки у вересні - четверте покоління. Чисельність гронової листовійки в значній мірі регулюють паразити гусениць і лялечок, яких виявлено біля 40 видів (Принц, 1962). У літературі відмічається, що суха і жарка погода сприяє розмноженню, а прохолодна є несприятливою.

Заходи боротьби. Гронова листовійка досить розповсюджена і шкодить нерівномірно. Тому для встановлення її чисельності і строків льоту метеликів у кожному поколінні користуються статевими пастками або даними пунктів сигналізації і прогнозів чи наукових установ. Економічний поріг чисельності і шкодочинності - 2-3 яйця на 100 грон у період появи зав’язей або 10 гусениць на 100 грон в подальшому.

Найбільш шкідливе перше покоління гронової листовійки. Гусениці цього покоління можуть знищити до 25-35% квіток і зав’язей. В окремі роки може спричинити значне пошкодження і третє покоління. Переселяючись в

Гронова листовійка


гронах, гусениці розносять збудника сірої гнилі або роси, тумани і опади в цей час сприяють розвитку гнилей і нерідко виникають їх епіфітотії.

Проти гронової листовійки застосовуються гормональні та хімічні препарати. Із гормональних використовуються Інсегар (0,6 кг/га) в період відкладання яєць першим поколінням або Матч (1 л/га) проти гусениць. За даними лабораторії захисту рослин ІВІВ ім. В.Є.Таїрова (м. Одеса) однієї обробки цими препаратами достатньо для захисту винограду від гронової листовійки протягом вегетаційного періоду. При цьому знищуються інші листовійки, зменшується чисельність багатьох інших шкідників. Із хімічних препаратів проти гусениць застосовуються Бі-58 новий к.е. - 1,2-3,0 л/га, Золон к.е. - 1,0-2,8 л/га, Намолт к.с. - 0,5 л/га та інші.

Виноградна листовійка

Виноградна листовійка (Sparganothis pilleriana Den. et Schiff.).

Розмаху крил метелика 22-30мм. Передні крила жовтувато-сірі або світло-коричневі з трьома поперечними косими смугами та металевим блиском. Задні крила світло-сірі.

Доросла гусениця (15-18мм) брудно-зеленого кольору з чорною блискучою голівкою.

Зимують гусениці під корою штамбів, рукавів та в рослинних рештках. Навесні вони вигризають набубнявілі бруньки, а пізніше пошкоджують листя, стягуючи їх павутиною в “гнізда”. В них гусениці закінчують живлення, яке триває 30-35 днів.

Наприкінці травня - до початку липня проходить залялькування гусениць, а через 9-12 днів - виліт метеликів, які живуть 5-6 днів. Через 2-3 дні після спарювання самки відкладають яйця, з яких через 9-12 днів відроджуються гусениці, що йдуть на зимівлю не живлячись. На протязі року розвивається одне покоління шкідника.

Для захисту винограду від виноградної листовійки застосовують ті ж інсектициди, що і проти гронової. Вогнища шкідника обприскують під час розпускання бруньок.

Виноградна листовійка


Дволітна листовійка Дволітна листовійка (Еироесіїіа атЬі^еІІа НЬ.) - сіро-жовтий метелик у розмаху крил 14-16мм. Доросла гусениця блідо-рожева або червонувата, 12-14мм завдовжки, з чорною блискучою голівкою, малорухлива, чим відрізняється від гусениці гронової листовійки.

Зимує в стадії лялечки. Метелики вилітають на початку травня і відкладають яйця на бутони суцвіть.

Гусениці живляться бутонами суцвіть, утворюють “гнізда” і заляльковуються. Метелики другого покоління вилітають наприкінці червня- у липні. Пошкоджені гусеницями ягоди засихають, а у вологу погоду загнивають.

Ареал дволітної листовійки обмежений.

Проти дволітної листовійки ефективні інсектициди, що застосовуються проти гронової. Обприскування насаджень проводять на початку відродження гусениць першого покоління шкідника.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+