Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Мармуровий хрущ

Мармуровий хрущ - Polyphyla fullo L, родина пластинчатовусі - Scarabaeidae, ряд твердокрилі - Coleoptera. Шкодять личинки, обгризаючи чи перегризаючи коріння винограду, саджанців плодових, молодих посадок сосни та інших деревних порід. Розповсюджені тільки на піщаних землях, особливо на Нижньодніпровській піщаній арені. Крім мармурового тут зустрічається білий хрущ.

Жук 30-36мм з червоно-бурими надкрилами і наличником. На надкрилах є утворені білими лусочками плями неправильної форми - звідси назва "мармуровий“. Личинка С-подібної форми до 70мм завдовжки, в основному біла.

Мармуровий хрущ


Одне покоління розвивається три роки, деякі особини можуть розвиватися і чотири роки. Зимують личинки першого другого або третього років в ґрунті на глибині 30-50см і більше. Личинки третього року життя заляльковуються у червні. Стадія лялечки триває 20-30 днів. Жуки літають у серпні вночі, живляться листям, проте значної шкоди не завдають. Для відкладання яєць самки зариваються в пісок, відкладають 25-40 яєць і відмирають. Личинки відроджуються переважно в серпні. Личинки першого віку живляться перегноєм, дрібними корінцями, в подальшому обгризають або перегризають коріння винограду і інших деревних порід.

Заходи боротьби. Закладання виноградників на плантажній оранці пару і після однорічного використання площі під польові культури. В цьому випадку площа очищається від личинок і руйнуються вогнища шкідника.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+