Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Кліщі

Найбільш розповсюджені та шкідливі павутинні кліщі. Окремими вогнищами розвивається бруньковий кліщ. Значно поширений виноградний зудень і виноградний листовий кліщ.

Садовий павутинний кліщ

Садовий павутинний кліщ (Schizotetranychus pruni Oud.). Тіло продовгувато-овальної форми, жовтувато-зеленуватого кольору розміром 0,4мм. Личинки жовтуваті, мають декілька стадій розвитку. Яйця сферичні, гладенькі, спочатку прозорі, потім білуваті. Зимують запліднені самки під корою штамбів і рукавів. Весняне пробудження відбувається під час розпускання бруньок. У період утворення третього листка починається відкладання яєць. Через 20-25 днів з’являються дорослі самці і самки. Як правило, за літо розвивається 6-8 генерацій павутинних кліщів.

Листя, пошкоджене павутинними кліщами, знебарвлюється впродовж жилок, буріє. Світло забарвлені сорти винограду набувають брудно-жовтого, а темно-забарвлені - червоного кольору. Павутинні кліщі знижують цукристість соку на 2-3%, а врожай - на 25-30%. При цьому значно погіршується накопичення в лозі пластичних речовин, визрівання лози, що веде до зниження зимостійкості виноградних кущів.

Виноградний листовий кліщ Виноградний листовий кліщ (Calepitrimerus vitis Pfeifer). Тіло веретеноподібне, довжиною 0,2мм. Кліщі зимують у середині вічок виноградних рослин, з початком вегетації мігрують в бруньки і призводять до їх відмирання. У літній період викликають некротичні плями або призводять до деформації листової пластинки. Особливо шкідливий в роки з довгою затяжною весною. Розвивається в 5-10 поколіннях.

Виноградний бруньковий кліщ Виноградний бруньковий кліщ (Eryophies vitigineysgemma Maltch.) Тіло червоподібне, 0,14мм довжиною. Літні самки буровато-жовтуваті, а зимуючі - світло-оранжеві.

Зимують самки в середині вічок. З початком весняного сокоруху брунькові кліщі виходять із діапаузи. При температурі 8-10°С починають живитися, мігрують у нові бруньки для продовження живлення і відкладання яєць. На протязі літнього сезону розвивається 5-9 поколінь.

На пагонах, що відростають з пошкоджених бруньок, утворюється менше суцвіть, пошкоджені бруньки не розвиваються. Пагони, виростаючи із замісних бруньок, відзначаються слабким ростом, укороченими міжвузлями,листки на них дрібні, з некротичними плямами. На заселених кущах прозводить до втрати 30-60% врожаю.

Виноградний зудень Виноградний зудень (Eryophies vitis Pgst.). Тіло видовжене 0,14­

0, 20мм, молочно-білого або солом’яно-жовтого кольору. Вогнища зудня поширені у всіх зонах виноградарства. На нижній стороні пошкоджених листків утворює горбуваті здуття (еренеуми), густо вкриті волосками. Вони можуть зустрічатися і на бутонах, які потім не розкриваються. В еренеумах виноградний зудень живе і розмножується. Дає до 7 поколінь за період вегетації винограду.

Зимують самки у вічках, іноді разом із самками виноградного брунькового кліща.

Заходи боротьби. Кліщі розповсюджені на виноградниках півдня України дуже нерівномірно і значної шкоди завдають на окремих ділянках. Тому велике значення має систематичне обстеження насаджень з метою встановлення видового складу та чисельності. Високозатратні хімічні обробки проводять тільки на ділянках масового розмноження, де ці затрати економічно вигідні.

Для павутинних кліщів економічний поріг шкодочинності становить в травні-червні 5-7 особин, а в липні-жовтні - 8-10 особин на листок.

Проти кліщів застосовують препарати: Апполо 50% к.с. (0,24-0,36), Данітол 10% к.е. (1,0-1,5), Мітак 30% к.е. (2,0), Омайт 30% з.п. (3,0) та інші.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+