Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Вовчок

Вовчок звичайний (капустянка, медведка) Gryllotalpa gryllotalpa L., родина вовчки Gryllotalpidae, ряд прямокрилі Orthoptera. Поширений вовчок на багатих перегноєм зволожених землях.

Тіло комахи (табл. 2) густо вкрите бархатисто-бурими короткими волосками. Довжина 35-50мм. Надкрила короткі, крила довші за черевце. Передні ноги копальні.

Перезимовує імаго або личинка старшого віку в перегної чи в ґрунті на глибині 20-100см. Навесні, з початком вегетації рослин (квітень), вовчки піднімаються до поверхневого шару, де риють нірки на глибині 3-5см, і на своєму шляху з’їдають насіння, проростки, перегризають рослини, пошкоджують коренеплоди; їдять вони також личинок інших комах.

Фенокалендар капустянки для південного степу України


У травні самки роблять на глибині 10-20см овальне гніздо, в якому відкладають 200-300 яєць. Через 10-17 днів з них вилуплюються личинки, які протягом місяця живуть в гнізді разом, а після першого линяння переходять до одиночного способу життя. Розвиваються 12-13 місяців. Влітку наступного року вони перетворюються в дорослих комах.

Особливо шкодить вовчок овочевим, картоплі, баштанним, технічним та іншим культурам на зволожених місцях, а також в парниках.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Глибокою культивацією міжрядь в період кладки яєць та відродження личинок, руйнуються гнізда, яйця і личинки змішуються з ґрунтом і в більшості гинуть.

2. На ділянках де особливо багато вовчків, восени викопують ями 70 X 70 х 50см заповнюючи їх гарячим гноєм, який приваблює теплол^обивих вовчків. При мінусовій температурі гній викидають з ям, і на морозі вовчки гинуть.


Таблиця. 2. Вовчкові (Gryllotalpidae): 1 - вовчок звичайний, або капустянка (Gryllotalpa); 1а - яйця; 1б - личинка молодого віку; 1в - гніздо з яйцями в ґрунтовій комірці; 1г - пошкоджена картопля; 1д - пошкоджена розсада капусти.

3. Хімічний метод раніше застосовувався способом отруйних принад. Використовували для цього відварене зерно кукурудзи, яке змочували відходами олії (5% від ваги зерна) і змішували з фосфідом цинку; а в парниках з вегетуючими рослинами ґрунт поливали водою з додаванням інсектицидів (10- 15літрів на раму). Зараз рекомендують змочувати корені розсади капусти, томатів, баклажанів, перцю солодкого перед садінням у відкритий ґрунт у суспензії Актару 25 WG (тіаметоксам 250г/к) при температурі 18 - 23°С та експозиції 90 - 120 хвилин. Норма витрати препарату 1,5г/л води на 250 рослин.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+