Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Чорниші

Родина чорниші (чернотелки) Tenebrionidae, належить до ряду твердокрилих, або жуків Coleoptera.

В степовій зоні України суттєво шкодять п’ять видів чорнишів: піщаний Opatrum Sabulogum L., малий піщаний Yonocerhalum pusillum F., кукурудзяний Pedinus femoralis L.,степовий Blaps halophila Fisch.

Піщаний чорниш. Серед чорнишів піщаний найбільш поширений вид на сільськогосподарських угіддях і сухих цілинних ділянках. Шкодять більше жуки, з’їдаючи верхівки сходів, а також перші листки соняшника, кавунів, помідорів, сої, квасолі, кукурудзи та інших культур. Разом з сірим та чорним буряковим довгоносиками, бульбочковими довгоносиками, блішками вони місцями зріджують посіви.

Жуки піщаного чорниша 7-10мм довжиною, овальної форми, приплюснуті, матово - чорні, зверху покриті прилиплими часточками землі (табл. 5). Наличник спереду з вирізкою посередині. Личинка

несправжньодротяник, до 18мм довжиною, сплющено-циліндрична, рижувато- жовта, матова, низ світліший. Лялечка вільна, біла.

Спосіб життя. Розвивається протягом вегетаційного періоду одне покоління (див. фенокалендар). Жуки живуть 2-3 роки. Зимують дорослі комахи в рослинних рештках або в поверхневому шарі ґрунті. На поверхні з’являються в кінці березня - на початку квітня. Живляться спочатку бур’янами, а потім переходять на культурні рослини. Яйця відкладаються в ґрунт на глибину 2-5см кучками по декілька штук. Це відбувається в травні та на початку червня. Одна самка може відкласти до 100 яєць. Личинки розвиваються 35-40 днів, живляться переважно гниючими рослинними рештками, зрідка тонкими корінцями. Заляльковуються вони у ґрунті на глибині 3-6см; фаза лялечки проходить за 6-8 днів. Жуки нового покоління з’являються в липні - серпні. Суттєвої шкоди вони вже не завдають.

Малий піщаний чорниш зовні дуже схожий з піщаним (тільки менший); довжина тіла 6,5-8мм. Колір чорний, матовий. Наличник спереду з вирізкою. Надкрила з крапчастими борозенками. Личинка до 13 мм. Спосіб життя та шкодочинність як і у піщаного чорниша.

Кукурудзяний чорниш (див. малюнок на табл. 5) зустрічається рідше за піщаного. Жук 7,3-9,6мм, тіло овальне, чорне, блискуче. Наличник з вирізкою. Личинки до 20мм сплющено - циліндричні, жовто-коричневі, передня пара ніг більша ніж середня та задня; називається несправжньодротяником.

Фенокалендар піщаного чорниша

Зимують жуки у поверхневому шарі ґрунту чи в рослинних рештках, личинки в ґрунті на глибині 20-40см. Жуки живуть 2-3 роки, личинки 12-14 місяців.


Фенокалендар кукурудзяного чорниша


На поверхні жуки з’являються (як показано у фенокалендарі) з середини квітня. Яйця відкладаються в ґрунт на глибину від 2-3 до 10см.

Відкладання яєць розтягнуте майже на весь період вегетації, а плодючість може досягати 1500 яєць. Шкодочинність жуків мало суттєва. Основну шкоду спричиняють личинки, які живуть в поверхневому шарі ґрунту; їдять висіяне насіння, сходи, коріння, коренеплоди. Вони, як і дротяники, найбільшої шкоди завдають на просапних культурах з малою нормою висіву насіння - соняшнику, рицині, баштанним, помідорам, кукурудзі та іншим.



Таблиця 5. Сонечка (Coccinellidae): 1 - сонечко бурякове (Bulaea lichatshovi Hum.); 2 - сонечко люцернове (Subcoccinella vigintiquatuorpunctata L.);

2а - кладка яєць, личинки, лялечка і жук у пошкодженому листі люцерни. Шипоноски (Mordellidae): 3 - шипоноска соняшникова (Mordellisnena parvula Gyll.). Пилкоїди (Alleculidae): 4 - пилкоїд дагестанський (Podonta daghestanica Rtt.). Чорниші (Tenebrionidae): 5 - мед ляк піщаний (Opatrum sabulosum L.);

6 - мед ляк степовий (Blaps halophila F.-W.); 7 - медляк широкогрудий (Blaps lethifera Marsh.); 8 - медляк кукурудзяний (pedinus femoralis L.);

8а - пошкодження личинкою ростка соняшника.


З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Ліквідація бур’янів та рослинних решток, ретельний обробіток міжрядь просапних культур, лущення стерні відразу після збирання урожаю та негайна оранка призводять до механічного знищення яєць, личинок шкідників, а також загибель їх від голоду.

2. Навесні перед посівом проводять обстеження ґрунту методом ґрунтових розкопок для встановлення заселеності ґрунтовими шкідниками. Наявність 2-3 жуків на 1м2 сходів просапних культур, а також 3-5 несправжньодротяників викликає необхідність застосування фітофармзасобів. Хімічні заходи проти чорнишів аналогічні тим, які проводяться проти коваликів та їх личинок дротяників.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+