Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Рисовий комарик

Рисовий комарик Endochironomus tendeus Mg. з родини комарі-дзвінці - Chiromonidaе, ряду двокрилих Diptera.

Дорослі комахи близько 3,5мм довжини, блідо-жовті, середньоспинка з трьома поздовжніми темними смужками. У самців вусики перисті. Ротові органи редуковані, дорослі комахи не живляться. Личинка безнога, майже прозора, довжина 8-10мм. На першому грудному і останніх черевних сегментах по дві пари несправжніх ніг. Лялечка вільна, блідо-жовта, 5-6 мм завдовжки.

Протягом вегетаційного періоду розвивається 2-3 покоління. Зимують личинки в низинних місцях і стоячих водах (плавні, лимани, рисові системи). Заляльковування і літ комарів відбуваються в другій половині квітня та першій декаді травня. На нові посіви рису комарі перелітають під час заповнення чеків водою для пророщування насіння. Вони додатково не живляться. Самки відкладають яйця на поверхню води, плаваючі листки, стерню і т. ін. Яйцекладки мають вигляд слизистого шнурка, всередині якого в два ряди розміщуються біля 400 яєць. Перше покоління розвивається 22-29 днів, друге і третє - 16-20 днів.

Так як виліт комарів першого покоління розтягнутий і розвиток стадій проходить швидко, чітких меж між поколіннями немає і одночасно в природі є особини сусідніх поколінь.

Личинки молодших віків живляться водоростями, детритом, личинками дрібних ракоподібних, хіроноомід і ін. Личинки четвертого віку поселяються з нижнього боку листків, що плавають і зіскоблюють паренхіму вузькими поздовжніми смужками; пошкоджені листки відмирають. Найбільш шкідливий рисовий комарик при високому рівні води, слабкій проточності та на пізніх посівах. Чисельність рисового комарика зменшують різні хижі тварини. Личинками і лялечками живляться личинки бабок, жуків, клопів, риби, земноводні, птахи (трясогузки, кулики). Дорослі бабки, мухи -ктирі, павуки також знищують багато комарів.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Ретельне планування поверхні чеків перед посівом.

2. Ранні строки посіву.

3. Дотримування технології регулювання рівня води.

4. При чисельності личинок одна і більше на одну рослину доцільно знизити рівень води до 5-7см на 2-3 дні або повністю скинути воду на цей період.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+