Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Ячмінний мінер

Ячмінний мінер - Hydrellia grisseola Fll. (родина мухи-береговушки , ряд двокрилі Diptera).

Дорослий мінер попелясто-сірий, 2-2,5мм завдовжки, очі яскраво-зелені. Личинки блідо-жовті, безногі, до 4мм довжиною. Пупарій блідо-коричневий, завдовжки 3,5-3,7мм.

Пошкоджує (мінує) переважно рис і ячмінь, менше - овес, пшеницю, кукурудзу, дикоростучі злаки.

Розвивається в двох-трьох поколіннях. Зимують мухи в рослинних рештках, а на півдні - також личинки і пупарії в ґрунті. Мухи весною розпочинають літ при температурі 8-10°С, додатково живляться на квітках протягом 8-12 днів. До появи рису самки відкладають яйця на дикоростучі злаки, пшеницю. На рисі самки розташовують яйця на плаваючих листках по одному або купками впродовж жилок. Личинки живляться паренхімою утворюючи хвилясті неширокі міни. В одному листку живе 4-5, іноді 10-20 личинок. Частіше на листку одна міна. Пошкоджені листки жовтіють і відмирають. Частина личинок проникає в бічні стебла, які також гинуть. Розвиваються личинки біля двох тижнів. Пупарії на рисі знаходяться в мінах, на інших культурах частина личинок виходить з мін і заляльковується в ґрунті. Лялечки в пупаріях, розвиваються 6-12 днів. Розвиток літніх поколінь завершується за 19-23 доби.

Період найбільшої шкодочинності співпадає з початком вегетації культури - фазою сходів - 2-3 листків.

З а х о д и б о р о т ь б и.

1. Ретельне вирівнювання чеків перед посівами.

2. При чисельності в середньому більше 0,5 - личинки на одну рослину знизити рівень води в чеках до 5-7см на декілька діб.

3. Якщо чисельність личинок висока, то при такому ж рівні води рекомендується обробки посіву.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+