Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Гороховий зерноїд

Гороховий зерноїд (гороховая зерновка) Bruchus pisorum L., належить до родини зернівок Bruchidae, ряду твердокрилих або жуківColeoptera.

Жук сіро-чорного кольору, 4-5мм довжиною, овальної форми. Тіло покрите сірими волосками. Личинка в середині зерна, жовтувато-кремова, доросла має довжину 5-6мм. Яйце жовто-оранжеве довжиною до 1мм (табл. 20).

Феноколендар горохового зерноїда

Гороховий зерноїд пошкоджує тільки одну культуру (монофаг); живиться він горохом.


Розвивається в одному поколінні. Зимують жуки переважно в середині зерна; деяка кількість їх перезимовує в тріщинах кори дерев, в рослинних рештках.

Літ жуків розпочинається на початку цвітіння гороху (з середини травня). Яйця відкладаються на молоді боби. Завдяки жовто-оранжевого кольору вони помітні на зеленій поверхні бобів. Плідність самки 70-150 яєць, ембріональний розвиток триває 5-8 днів.

Личинки під оболонкою яйця проникають в середину зерна, де живляться, заляльковуються і розвиваються до жуків. Розвиток личинок продовжується 20-30 днів, лялечок 10-15 днів.

На період дозрівання гороху і збирання урожаю (кінець червня - початок липня) у більшості зерен зерноїд переходить у фазу жука.

У пошкоджених зерен маса зменшується на 40%, схожість на 75%. Пошкодженість зерен на півдні України може досягати 20-30%.

З а х о д и б о р о т ь б и.

Встановлено, що менше пошкоджується горох ранніх строків посіву. Своєчасне збирання урожаю запобігає падалиці, і менше жуків залишається в полі з висипаним зерном.

Для знищення жуків в зерні застосовується його фумігація під час зберігання бромистим метилом та іншими фумігантами.



Для захисту гороху від значних пошкоджень в період вегетації застосовується авіаобприскування в період бутонізації та іще 1 раз через 10 днів. Економічний поріг шкодочинності - 15-20 жуків на 10 помахів ентомологічним сачком. Використовуються контактні фосфорорганічні або перітроїдні препарати: Актара, Акцент, Ф’юрі, Фастак, Діазинон, Карате 050 ЕС, Фуфанон, Альтекс.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+