Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Квасолева зернівка

Квасолева зернівка (фасолевая зерновка) Acanthoscelides obtectus Say., з родини зернівок Bruchidae, ряду твердокрилих, або жуків Coleoptera.

Жук має довжину 2,8-3,5мм, овальний, тіло покрите досить густими сірими волосками. Довжина личинки біля 4мм, С-подібно зігнута; в перших віках з грудними ногами, старші личинки безногі (табл. 21).

Розвивається в польових умовах 1-2 покоління, в зерносховищах, якщо температура не знижується до мінусової, може бути ще 2-4 покоління. Зимують жуки в зерносховищах, в поверхневому шарі ґрунту та рослинних рештках.

В польових умовах яйця відкладаються в середину достиглих сухих бобів квасолі, рідко гороху. Плідність самок 50-60, а інколи - до 100 яєць. Ембріональний розвиток триває 5-7 днів. В одній бобині може живитися декілька личинок. Личинки розвиваються до 3 тижнів; стадія лялечки, яка також знаходиться в бобині, триває 6-8 днів.

З а х о д и б о р о т ь б и.

Ранні і стислі строки збирання квасолі в значній мірі запобігають заселенню бобів зернівкою, а звідси і пошкодженню зерна при зберіганні. Зернівку можна знищити проморожуванням або прогріванням (60 С) зерна.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+