Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

Вогнівка бобова

Вогнівка бобова, або акацієва (бобовая, или акациевая огнёвка) Etiella Zinckenella Tr., з родини вогнівок Pyralidid, ряду лускокрилих Lepidoptera. Пошкоджує зерно сої, гороху, вики, чечевиці, акації жовтої та білої, гледичії (рідше).

Метелики в розмасі крил 20-26мм. Передні крила бурувато-сірі з білим переднім краєм та оранжево-жовтою перев’яззю посередині, задні крила - сірі. Складаються вони дахоподібно. Гусениці до 22мм з мінливим забарвленням - від брудно-червоного до зеленого (табл. 23).

Розвивається переважно два покоління. Зимують дорослі гусениці в коконах в ґрунті на глибині 2-4см. Заляльковуються гусениці в кінці квітня, першій половині травня. Метелики першого покоління літають з початку другої декади травня до середини червня. Відкладають вони яйця на молоді боби акації жовтої, гороху, вики. Плідність самок становить 200-300 яєць. Ембріональний розвиток триває 5-6 днів. Гусениці живляться зернами в середині бобів; кожна гусениця пошкоджує 2-3 і більше зерен.


Таблиця 21. Квасолева зернівка


В одному бобі живиться 1-2 гусениці. Розвиваються гусениці від 19 до 38 днів. Дорослі гусениці прогризають біб, падають на землю і на глибині 2-4см заляльковуються у другій половині червня.

Фенологічний календар бобової вогнівки


Метелики другого покоління літають в липні - першій половині серпня. Відкладають вони яйця переважно на боби акації білої, сої, гледичії. Із бобових культур вогнівкою найбільше пошкоджується соя. На ній відкладають яйця метелики першого покоління, і більш масового - другого.

У бобової вогнівки буває і третє покоління, метелики якого літають з середини серпня і в першій половині вересня.

З а х о д и б о р о т ь б и.

Просторова ізоляція посівів сої від насаджень акації білої; своєчасне та в стислі строки збирання урожаю; використання сортів сої з коротким періодом вегетації; глибока зяблева оранка після збирання сої.

Спеціальні хімічні заходи проти бобової вогнівки потрібні на сої, коли її посів межує з насадженнями акації білої. Застосовуються контактні фосфорорганічні та перітроїдні препарати в період масового льоту метеликів другого покоління (перша, друга декада липня). На горосі та виці проводяться сумісні хімічні обробки проти горохової попелиці та бобової вогнівки контактними фосфорорганічними препаратами.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+