Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.3. Осокові

Осоки — це кореневищні багаторічні, рідше однорічні рослини, які утворюють щільну дернину або купини. Мають частіше три­гранні стебла без вузлових потовщень, лінійні або ниткоподібні ли­стки, які розміщені переважно у нижній частині стебла. Довжина листків інколи сягає довжини стебла. Листки часто загорнуті дони­зу краями, піхви переважно замкнені. Суцвіття — плоскоподібні волоті або колосоподібні голівки. Квітки дво- або роздільностатеві, оцвітини сильно редуковані або їх зовсім немає (атрофовані). Мато­чкова квітка захищена мішечком із двох оцвітин. Плід — кулеподі­бний, тригранний або дещо сплющений горішок.

У лучному кормовиробництві осокові мають значення в лісовій зоні і в гірських районах, особливо в субальпійському поясі. Родина об’єднує 85 родів, які включають майже 3500 видів, у тому числі в Україні 21 рід і 633 види, кормову оцінку мають 192 види. У горах частіше ростуть осоки і кобрезії, в тундрі — осоки і пухівки. Багато осок на берегах річок і водойм. Із 192 вивчених видів 70 мають доб­ру кормову цінність, 50 — задовільну і 54 не поїдаються або погано поїдаються. Осока гаврська (Сагех brevicollis D.C.) отруйна. Частка осокових в кормовому балансі — майже 3 %. Проте в гірських райо­нах осоки використовують як пасовищні й нажирувальні рослини. Осокові менш цінні, ніж бобові і злакові, а також складноцвіті і де­які рослини з групи різнотрав’я.

Поживність осокових гірша, ніж злакових, їх гірше поїдають тва­рини. У них мало фосфору і кальцію, тому при тривалому згодову­ванні і поганому мінеральному підгодовуванні тварини втрачають шерстний покрив, знижують ріст і продуктивність. Однак окремі види кобрезій і осок за поживністю і поїданням не поступаються пе­ред бобовими і злаковими.

Кормову цінність мають такі види осокових: кобрезія волосолис­та (^bresia sappillifolia (Deenc.) Clarke), кобрезія Белларді (С. Ве^Ми (All.) Digi), осока здута, піщана (Сагах physodes M.B.), осока кривоноса (С. сатру^Мм V. Krecz.), осока (С. расhystylis Gay (C. desertorum Litw.), осока струнка, гостра, низька (С. humilis Leyss.), осока пустинна, товстолобикова (С.gracilis Curt., C. acuta L.), пухівка піхвова ^riophorum vaginatum L.).

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+