Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.4. Різнотрав’я

У луківництві рослини поділяють на чотири групи: три ботанічні родини — злакові, бобові, осокові та різнотрав’я — рослини інших родин, включаючи чагарники. Частка різнотрав’я на луках може становити до 50 % і більше. Деякі родини мають велике кормове значення. Такі рослини, як горець пташиний (спориш), родовик, суховершки, мальва, кропива дводомна, вайда красильна, щириця звичайна (бур’ян у посівах просапних культур), мають високу кор­мову і поживну цінність; полини, деревій та інші сприяють кращому перетравленню кормів, підвищують продуктивність тварин. Деякі види різнотрав’я (амарант червоний і білий, кропива, мальва, кат­ран і багато інших) заслуговують на те, щоб бути широко запрова­дженими в культуру. Певне значення мають чагарники як гілковий корм, а також як пасовищний у різні пори року.

Як у посівах польових культур, так і в лучних травостоях багато бур’янів — осот, щавель кінський, кульбаба, дягель лікарський, гір­ська жабриця проміжна, герань лучна, пижмо звичайне, мишій (зе­лений і сизий), плоскуха (куряче просо), лобода біла, цикорій, гри­цики, ромашка, подорожник великий і малий та ін.

Серед різнотрав’я трапляються отруйні і шкідливі рослини. От­руйні спричинюють захворювання, отруєння, а інколи й загибель тварин. Це цикута отруйна, аконіти, чемериця, гірчак, калюжниця болотна, наперстянка, болиголов плямистий тощо. Шкідливі росли­ни надають запаху молоку, засмічують вовну овець (плоди нетреби, липучки, череди, люцерни, кримського реп’яшка та ін.).

Хімічний склад рослин різноманітний За даними С.І. Дмитріє- вої, В.Г. Ігловикова, Н.С. Конюшкова, В.М. Раменської (1974), най­більшу кількість золи містять лободові і кураєві (23,3 %), потім кро- пивні (16,9 %) і хвощові (13,8 %). За вмістом протеїну виділяються кропивні (20,4 %), зонтичні (17,0 %), хрестоцвіті (16,7 %), рдесникові (14,7 %), гвоздикові (15,1 %). Вміст жиру вищий у кропивних (5,5 %), потім у складноцвітих (4,9 %), лободових (4,8 %), зонтичних (4,8 %). Мало жиру в гречаних і рдесникових (по 2,4 %). Більше клітковини у березкових та ірисових (33,6 %).

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+