Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

4.2.3. Догляд за посівами трав

Догляд за травами у рік сівби. Важливо знищити ґрунтову кірку, якщо вона утворилась, і запобігти зрідженню трав. Проти бур’янів застосовують виключно агротехнічні заходи — підпокривну сівбу, підкошування. Бур’ян, який відріс, підкошують інколи кілька разів за вегетацію. На торфовищах після підкошування нерідко за­стосовують коткування для укріплення кореневої системи трав, яка при згрібанні підкошених рослин може частково травмуватися, а рослини — підриватися робочими органами граблів. При засміченні літнього посіву трав застосовують осіннє підкошування, але не піз­ніш як на початку жовтня (щоб бур’яни не обсіменялися). На другий рік після висівання трав під покрив залишається стерня, яку вида­ляють боронуванням і граблями.

Догляд за травами на другий рік після сівби і в наступні роки. На другий рік після сівби на легких супіщаних ґрунтах засто­совують випасання, на глинистих — скошування, щоб запобігти ви­топтуванню травостоїв і утворенню скотобійних купин. Випасання в таких випадках проводять після 1 — 2 укосів трав.

Навесні у травостоях першого року використання, особливо на торфовищах, нерідко спостерігається випирання рослин. Для по­ліпшення їх росту посіви коткують. Не слід використовувати важкі котки, оскільки вони можуть надто ущільнити верхній шар ґрунту. Коткування водоналивними котками слід проводити, попередньо визначивши ступінь їх наповнення.

На ґрунтах, які запливають, ущільнюються, дернину обробляють ротаційними голчастими боронами, наприклад БИГ-3, або більш легкими. Борони розпушують ґрунт, не розриваючи дернини, мало травмують кореневу систему трав. Внесення добрив, розпушування і зрошування — найважливіші способи догляду за дерниною пасо­вищ і сіножатей, що створюються при докорінному поліпшенні на другому році і в наступні роки. Боронування зубовими боронами застосовують на одновидових посівах бобових, насамперед люцерни, козлятнику тощо. На густих злаково-бобових лучних травостоях за­стосування зубових борін менш ефективне.

Навесні і після скошування вносять мінеральні добрива: азот­ні — в кілька прийомів, фосфорні і калійні — навесні повну норму.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+