Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

13.5. Ущільнені посіви кукурудзи на зерно

Посіви кукурудзи на зерно можна ущільнювати гарбузами кущо­вих сортів, а також дрібноплідними (Український багатоплідний). Висівають їх по сходах кукурудзи або одночасно з кукурудзою сіва­лками із спеціальними пристроями Насіння сортів гарбузів, що сте­ляться, сіють із міжряддями 2,1 м, кущові — 1,4 м. Міжрядний об­робіток здійснюють як завжди. Розростаючись, рослини гарбузів (особливо тих, що стеляться) займають площу міжрядь, що значно знижує забур’яненість посіву

Збирають плоди перед збиранням кукурудзи або після нього. Пошкоджені плоди відразу згодовують тваринам.

Перспективне вирощування ущільнених посівів кукурудзи на зерно з виткою квасолею, але при цьому треба вирішити питання щодо одночасного збирання качанів і бобів або одночасного обмоло­чування їх із наступним розділенням насіння. Загальний вихід зе­рна за рахунок квасолі збільшується на 4 — 6 ц/га.

Можна застосовувати ущільнені посіви кукурудзи на силос із со­єю, виткою квасолею, бобами. Кукурудзу висівають повною нормою, а ущільнювальні культури — половинною. Сою і квасолю висівають одночасно з кукурудзою, боби — по сходах кукурудзи. Ці культури збагачують силос на протеїн.

Основні прийоми вирощування і відомості про продуктивність ріллі при вирощуванні 2 — 3 урожаїв наведено в табл. 90.


Таблиця 90. Продуктивність ріллі при вирощуванні 2 - 3 урожаїв і основні прийоми технології вирощування кормових культур



Примітка. Використовуючи довідкову літературу, можна розрахувати вихід кормових одиниць, перетравного протеїну і вміст його в грамах на кормову одиницю корму.

* Розраховано на механічну проривку і боротьбу з бур’янами.


Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+