Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

14.3.1. Місце в сівозмінах

Зернокормові культури розміщують у польових, кормопольових і ґрунтозахисних сівозмінах. У спеціалізованих сівозмінах кормового конвеєра (перемінні пасовища, виробництво зелених і штучно зне­воднених кормів). Можна висівати ячмінь як покривну культуру для конюшини, конюшино-злакових сумішей; при зменшенні норм висіву ячменю — також люцерну, еспарцет, буркун.

Основними попередниками озимих (ячменю, пшениці на корм, тритикале) є зайняті пари, багаторічні трави, кукурудза на силос і зелений корм і, як виняток, озима пшениця. При висіванні озимих зернових після багаторічних трав в умовах достатнього і задовіль­ного зволоження їх можна сіяти і після другого скошування багато­річних трав, у Степу і південному Лісостепу — переважно після першого. Ячмінь і овес звичайно розміщують після буряків, корене­плодів, проса, гречки.

Попередники зернобобових — озимі (пшениця, ріпак, жито), ку­курудза на зерно, цукрові буряки, кормові коренеплоди, картопля.

Зернофуражні культури (всі бобові, а також кукурудза на зерно) є цінними попередниками для інших культур. У Лісостепу й північ­ному Степу озимий і ярий ячмінь збирають рано. При оперативному удобрюванні гноєм і неглибокій оранці після нього, як показує до­свід, можна висівати не тільки післяжнивні ярі, а й озимі — пше­ницю, ріпак, жито, тритикале. Це нетрадиційно, але при високому рівні агротехніки і механізації польових робіт цілком виправдано.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+