Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

1.6. Породи кролів

Кролівництво — одна із найперспективніших галузей тварин­ництва. Кролі характеризуються високою плодовитістю і скороспі­лістю. Від кожної кролиці за 5 — 6 окролів за рік можна одержати 25 — 30 кроленят, жива маса яких у 2 — 3-місячному віці досягає

1,5 — 2,5 кг. При цьому на 1 кг приросту маси витрачається менше корму, ніж в інших галузях тваринництва. М’ясо кролів — цінний дієтичний продукт, який має високі харчові властивості. Від кро­лів одержують також значну кількість шкурок і пуху.

Нині налічується понад 60 порід кролів. Усі породи кролів можна умовно поділити на спортивні (любительські) і господарсько цінні.

Згідно з пропозицією Науково-дослідного інституту тваринниц­тва всі господарсько цінні породи кролів поділяють на м’ясні, м’ясо-шкуркові і пухові, а залежно від розмірів — на великі (жи­вою масою понад 4,5 кг), середні (3,0 — 4,5 кг) і дрібні (до 3 кг).

В Україні найпоширенішими породами кролів є сірий веле­тень, білий велетень, сріблястий, віденський блакитний, радянсь­ка шиншила. Значно менше розводять такі породи, як мардер, метелик, чорно-бурий, російський горностаєвий, біла пухова. У 1972 р. в Україну завезено кролів каліфорнійської та новозеланд­ської білої порід.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+