Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

3.6. Видалення внутрішніх органів

Внутрішні органи видаляють не пізніше ніж через 45 хв після знекровлення туш великої рогатої худоби і свиней і через 30 хв із туш дрібної рогатої худоби. Щоб полегшити проведення цієї опе­рації, на підвісному шляху спеціальним пристроєм розтягують задні кінцівки туш великої рогатої худоби на відстань 900 мм. По­тім у туш великої рогатої худоби розпилюють грудну кістку і лоб­кове зрощення, у туш свиней — грудну кістку, розрізають м’язи живота по білій лінії від лобкової кістки до грудної, окільцьовують прохідник і перев’язують сечовий міхур.

Внутрішні органи видаляють на конвеєрному або безконвеєр- ному столі. Швидкість руху конвеєрних столів синхронізована зі швидкістю конвеєра, яким рухаються туші. Тушу розрізають по білій лінії живота, видаляють сальник, травний канал, лівер.

На конвеєрі нутрування нутрощі піддають ветеринарному огляду. Рубець, сітку, сичуг і книжку знежирюють, звільняють від вмісту, промивають і направляють у субпродуктовий цех, киш­ки — у кишковий цех.

Конвеєрний стіл для великої рогатої худоби має стрічкову конс­трукцію. Оскільки конвеєрний стіл і конвеєр туш рухаються син­хронно, то під час видалення внутрішніх органів робітник має пе­ребувати поряд з тушею.

У свиней і дрібної рогатої худоби нутрощі видаляють так само, як і у великої рогатої худоби. Відмінність полягає у розміщенні підвісного шляху і конвеєрного стола, крім того травний канал і лівер видаляють без їх розділення разом із язиком (або без язика). Конвеєр нутрування для оброблення свиней і дрібної рогатої худо­би має ланцюгову стрічку з плоскими чашами. Робітник розташо­вується на помості між конвеєром приймання нутрощів і транс­портним конвеєром. Видалені нутрощі робітник викладає на ча­шу, яка розміщується напроти туші.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+