Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

16.8. Пакування і зберігання сухих яєчних продуктів

Висушений яєчний порошок фасують у жерстяні банки місткіс­тю 10 кг, фанерно-штамповані бочки або у фанерні барабани по 25 кг. Допускається зберігання сухого яєчного порошку в ящиках.

При отриманні неоднорідної структури після оброблення у віб- ролотоку сушарки порошок направляють на додаткове просіюван­ня крізь ротаційне сито із спеціально шарнірно закріпленими шкребками.

Жерстяні банки герметизують на закатних машинах, бочки за­кривають кришками.

Усі види тари вистилають спеціальним пакувальним папером або пергаментом. При пакуванні в ящики в середину ящика укла­дають пакет, після наповнення пакет герметизують.

Яєчний порошок можна пакувати у вигляді брикетів масою по 100 або 200 г, які отримують пресуванням і пакують у ламістерні контейнери з наступною герметизацією.

Тару з яєчними продуктами маркують нанесенням через тра­фарет незмивною фарбою або наклеюванням етикеток державною мовою України, які містять у доступній для сприймання спожива­чем формі інформацію про:

♦ назву харчового продукту;

♦ назву та повну адресу виробника;

♦ кількість нетто яєчного продукту в установлених одиницях виміру (кілограмах);

♦ склад харчового продукту у порядку переважання складни­ків, що використовувалися при його виробництві;

♦ калорійність та поживну цінність із зазначенням вмісту біл­ка, жиру, вуглеводів на 100 г яєчного продукту;

♦ дату виробництва та термін придатності;

♦ номер партії виробленої продукції;

♦ умови зберігання та використання;

♦ позначення нормативної документації на продукт;

♦ штрих-код продукції.

Сухі яєчні продукти зберігають у складських приміщеннях, які мають бути сухими, чистими і добре вентилюватися.

Бочки, барабани та ящики з сухими яєчними продуктами збе­рігають на сухих чистих решітках у штабелях за партіями вигото­влення. Фанерні барабани і бочки укладають заввишки в 3 ряди, ящики — в 5 — 6 рядів.

Між штабелями мають бути проміжки не менше ніж 10 см, а відстань штабелів від стін і колон складів — не менш як 30 см. Температура повітря в складах не повинна перевищувати 20 °С, а відносна вологість — 75 %.

За цих умов термін зберігання сухих яєчних продуктів не пере­вищує 6 місяців.

За температури зберігання 2 °С і нижче та відносної вологості повітря від 60 до 70 % термін зберігання сухих яєчних продуктів збільшується до 2 років.

Структура сухих яєчних продуктів пухка і поверхня контакту з повітрям велика, що зумовлює окиснення їхніх складових киснем повітря. Особливо інтенсивно окиснюється ліпідна фракція.

При зберіганні змінюються органолептичні показники яєчних продуктів (погіршується смак і запах, з’являються сторонні при­смаки та ін.), зменшується вміст вітамінів А і В.

Вуглеводи, що залишились у сухому продукті після сушіння, зумовлюють виникнення реакції меланоїдіноутворення, внаслідок чого продукт під час зберігання набуває коричнюватого кольору та погіршується його смак і аромат.

Окисні процеси значно уповільнюються при пакуванні сухих яєчних продуктів у жерстяні банки або пакети з бар’єрної плівки під вакуумом або в середовищі інертних газів.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+