Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

18.6. Вимоги до якості сухих тваринних кормів

Сухі тваринні корми мають різний хімічний склад, оскільки для їх виробництва застосовують різні за походженням, видом і якістю нехарчові відходи. На якісні показники продукту значно впливають методи переробки сировини.

Кормове борошно тваринного походження за органолептични­ми, фізико-хімічними та бактеріологічними показниками має від­повідати вимогам державного стандарту, згідно з яким продукт повинен бути сипким без твердих грудочок, без гнильного, затхло­го та інших побічних запахів, мати колір від темно-коричневого до світло-сірого з різними відтінками залежно від набору сировини. Регламентується крупність помелу: залишок частинок на ситі з діаметром отворів 3 мм — не більше ніж 5 %, 5 мм — не допуска­ється; масова частка металомагнітних домішок — частинок розмі­ром до 2 мм має становити не більш як 350 мг на 1 кг — для м’ясо- кісткового, м’ясного і кісткового борошна; не більше ніж 300 мг на 1 кг — для кров’яного та борошна з гідролізованого пера.

Масова частка золи, нерозчинної в хлоридній кислоті, повинна бути не більш як 1,5 % — для м’ясо-кісткового, м’ясного та кістко­вого борошна, 0,5 % — для кров’яного і 2 % — для борошна з гід­ролізованого пера. Вологи в борошні допускається не більше ніж 9 %. Регламентується також масова частка сирого протеїну, жиру і золи, клітковини.

Основним показником якості сухих тваринних кормів є наяв­ність у них протеїну. Протеїни тваринних кормів мають вищу біо­логічну цінність, ніж рослинних, що зумовлено їх амінокислотним складом.

Підвищення якості кормового борошна досягають завдяки за­стосуванню помірних температурних режимів виробництва. Висо­кі температури і мінімальний термін оброблення забезпечують отримання високоякісного кормового борошна, що має високу біо­логічну цінність.

Кормову цінність сухих тваринних кормів крім білків визначає наявність у них вітамінів, фосфорно-кальцієвих солей, інших міне­ральних солей, мікроелементів і жирів. Кальцій, що є в кормовому борошні, — необхідний мінеральний інгредієнт у раціоні птиці та свиней. Він не тільки сприяє росту скелета, а й забезпечує організм птиці матеріалом для утворення шкаралупи яйця. Додавання кіст­кового борошна в корм корів підвищує їх тільність та удійність, ско­рочує тривалість випоювання телят, збільшує їх масу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+