Бібліотека Букліб працює за підтримки агентства Magistr.ua

2.4.2. Правила безпечної експлуатації окремих видів електромеханічного обладнання для обробки продуктів

Машини для нарізування гастрономічних продуктів конструктивно розрізняються за способом подачі продукту до дискового ножа: під дією сили тяжіння і примусово.

Для нарізування гастрономічних продуктів використовуються машини типу МРГ- 300А і МРГУ- 370 (МРГУ- 370М).

Для безпечної експлуатації машини МРГ- 300А необхідно стежити за міцністю кріплення дискового ножа в корпусі і завантажувального лотка на важелі.

Забороняється експлуатація машини за відсутності або в разі пошкодження захисного кожуха, що захищає дисковий ніж. Завантаження машини продуктами слід проводити тільки тоді, коли зупинено електродвигун.

У машині МРГУ-370 дисковий ніж і передавальний механізм закриті захисним кожухом. Для заточування дискового ножа вона обладнана заточувальним пристроєм, який встановлений у верхній частині корпусу і закритий огорожею.

Безпечна експлуатація машини МРГУ-370 вимагає виконання таких вимог:

· необхідно надійно закріплювати нарізувані продукти затискним пристроєм,

· не можна втручатися в процес різання, коли працює електродвигун,

· не можна тримати руки в зоні роботи знімача і скидача-укладальника,

· слід завантажувати машину продуктами, коли зупинено електродвигун,

· не допускається використовувати машину у разі відсутності захисного кожуха,

· очищують ніж, знявши огорожу, за допомогою спеціального очищувача. Дисковий ніж можна знімати тільки спеціальним знімачем.

Машини для різання заморожених продуктів як робочий орган мають пилу або гільйотину. Найнебезпечніші машини зі стрічковими пилами. Для запобігання розриву полотна пили його не слід надмірно натягувати. Полотно треба встановлювати в середній частині ободів шківів. Щоб уникнути розлітання шматочків спилюваного продукту, рух робочої частини пили повинен бути направленим зверху вниз. Захист працівників від рухомих частин машини досягається використанням огорож.

Під час роботи продукт до полотна слід подавати рівномірно, без зайвих зусиль. Щоб уникнути нещасних випадків, не можна наближати руки до робочого органу ближче, ніж на 0, 1 м.

Небезпечним елементом у машині МРЗП, призначеній для різання стандартних заморожених безкісткових блоків рибного філе, субпродуктів і м'яса, є гільйотина з консольно встановленим тонким ножем. У цій машині для здійснення різання необхідно натиснути одночасно дві пускові кнопки. При цьому ніж з верхнього положення переміщається вниз, розрізаючи продукт, і потім знову повертається в початкове (верхнє) положення. Завдяки двокнопковому управлінню машиною виключається знаходження рук оператора в зоні роботи ножа. Під час експлуатації машини забороняється працювати без огорожі, зі знятими щитками і кожухами.

Для нарізання сортових розрубів м'яса (з кістками) і птиці використовуються машини типу МРСР. Ріжучі інструменти – гладке лезо (для різання м'яса) і пила (для різання кісток). Зміна ріжучого інструмента здійснюється за допомогою ножної педалі.

М'ясорубки випускають у вигляді машин з індивідуальним приводом (МР-250, МІМ-82) і у вигляді змінних механізмів МС2-70, УММ-2, ММП-ІІ-1 до універсального приводу. М'ясорубки різних видів мають однаковий принцип дії і трохи розрізняються за конструкцією.

Найнебезпечнішим елементом м'ясорубки є шнек. Для того, щоб під час завантаження продукту пальці працівника не діставали до шнека,завантажувальному пристрою надається форма лійки або лотка. Над горловинами м'ясорубок з діаметром завантажувальних отворів, більшим за 45 мм мають бути встановлені запобіжні кільця. Для проштовхування продукту в горловину завантажувальної тарілки мають використовуватися дерев'яні пестики.

Витягати шнек і ріжучий інструмент (ножі, гратки) з корпусів після виключення м'ясорубки слід виштовхувачем або спеціальним гачком.

Універсальний привід – це пристрій, в якому конструктивно об’єднані електродвигун і редуктор. Призначення його – приводити в дію змінні робочі механізми: м'ясорубки, овочерізки та ін. Універсальні приводи бувають стаціонарні і пересувні.

Перед початком роботи необхідно перевірити технічний стан приводу і надійність його кріплення до кришки столу чи станини-підставки. Якщо привід встановлений на візку, то необхідно зафіксувати гальмівний пристрій, що є на його колесах. Потім перевіряється справність заземлення приводу і правильність напряму обертання його робочого валу (напрям обертання вказаний стрілкою на кожусі редуктора). Далі встановлюють потрібний виконавчий механізм і міцно кріплять його в гнізді (горловині) приводу затискачем або гвинтами.

Після випробування роботи машини на холостому ходу вимикають привід і завантажують в неї підготовлені продукти. Встановлювати і знімати робочий механізм дозволяється тільки тоді, коли вимкнено електродвигун.

Необхідно дотримуватися заходів безпеки при експлуатації машин для перемішування і збивання продуктів, обробки їх тиском.

У фаршозамішувачах найбільш небезпечним елементом є вал з лопастями. Для запобігання травмуванню рук персоналу під час завантаження продукту фаршозамішувач МС8-150 має у верхній частині завантажувального отвору запобіжну хрестовину. Перед початком роботи перевіряють технічний стан універсального приводу і приєднаного до нього за допомогою хвостовика фаршозамішувача. Вивантажувальний отвір на торці робочого циліндра має бути щільно закритий. Завантаження змінного механізму продуктом проводять після перевірки роботи його на холостому ходу.

Під час експлуатації машини тістомісилки ТММ-1М захист працівників від рухомого важеля мішалки забезпечує корпус діжі. Положення візка з діжею на фундаментній плиті машини фіксується трьома циліндровими штирями. Щоб уникнути викидання тіста з діжі під час його замісу передбачені спеціальні захисні щити. У момент замісу щити опускаються вниз і щільно охоплюють діжу. При піднятті огорожі система блокування відключає електропривід.

У кремозбивальних машинах огорожею збивача є бачок мішалки. Під час роботи збивальних машин заборонено змінювати частоту обертання збивача (виняток становлять машини МВ-35М і МВ-6). Машина МВ-60 обладнана вимикачем, який в момент перемикання швидкостей відключає електродвигун.

У машинах змішувачів типу KB для приготування коктейлів робочий інструмент обертається всередині склянки, яка легко знімається, усуваючи небезпеку травмування рук працівників. Автоматичне увімкнення і вимкнення електродвигуна машини відбувається за допомогою мікровимикача під час установлення і зняття склянки.

У тісторозкатувальній машині МРТ-60М для запобігання потрапляння рук оператора до валів, що обертаються, встановлені над завантажувальнимлотком запобіжні грати, що діють на мікровимикач. Перед розкачуванням тіста машину вмикають у роботу на холостому ходу і перевіряють спрацьовування електроблокування: поворот запобіжних грат на кут понад 5 ° повинен зупиняти електродвигун. З опусканням грат на місце контактимікровимикача замикаються і електродвигун може бути знову ввімкнутий кнопкою "Пуск".

Небезпечними елементами хліборізки типу МРХ-200 є дисковий ніж і каретка із зігнутими голками. Для безпечної експлуатації хліборізки в її конструкції передбачені:

· кожух захисту ножа і противаги, захисні грати – на завантажувальному лотку,

· огорожа – на розвантажувальному лотку,

· електроблокування для вимкнення електродвигуна у разі піднятих захисних грат і (або) незафіксованого клямкою в правому крайньому положенні приймального лотка,

· конічне фракційне гальмо для гасіння кінетичної енергії частин, що обертаються.

У машині в зібраному вигляді усувається доступ до ножа, противаги, клиноремінної і ланцюгової передач. Під час експлуатації хліборізки необхідно дотримуватися певних правил. Перед вмиканням електродвигуна потрібно переконатися в тому, що приймальний лоток знаходиться в крайньому правому положенні і закріплений защібкою, а стопорний гвинт не утримує противаги, на якій встановлений дисковий ніж. Потім перевіряють роботу машини на холостому ходу: противага повинна обертатися за годинниковою стрілкою, якщо дивитися на неї з боку подачі хліба.

Забороняється вмикати машину зі знятим заточувальним пристроєм чи верхньою кришкою. З вимкнутим електродвигуном необхідно перевірити фіксацію рухомих частин фрикційним гальмом. Під час роботи машини не дозволяється виймати застряглі скибочки хліба. Після закінчення нарізки хліба електродвигун автоматично вимикається. Вивантаження нарізаного хліба слід проводити тільки тоді, коли відсунуто від корпусу машини розвантажувальний лоток.

Під час очищення та заточування ножа противага повинна бути зафіксована нерухомо щодо корпусу стопорним гвинтом. Дисковий ніж при цьомуобертають рукояткою. Для очищення до ножа підводять скребки, для заточування – абразивні диски заточувального пристрою. Після очищення або заточування ножа противагу знімають зі стопора, а рукоятку закріплюють.

Дискова машина МИК-60 для розмелювання кави безпечна в експлуатації. Проте під час роботи на цій машині необхідно вжити додаткових заходів щодо зниження шуму і вібрації. Для уникнення пилоутворення на робочому місці необхідно щільно натягати пакет на вивантажувальну трубу.

Magistr.ua
Дізнайся вартість написання своєї роботи
Кількість сторінок:
-
+
Термін виконання:
-
днів
+